امکان سنجی پیش بینی بارش های ماهانه و فصلی با استفاده از مدل SDSM در ایستگاه هواشناسی خرم آباد

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: پنجمین کنفرانس منطقه ای تغییر اقلیم
  • کد COI اختصاصی: RCCC05_096
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 4275
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهران زند

اعضای هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی

کیانفر پیامنی

اعضای هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی

ایرج ویس کرمی

اعضای هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی

نوید باقی

فارغ التحصیل مهندسی تکنولوژی نقشه برداری دانشگاه آزاد واحد بروجرد

چکیده

پیشبینی میزان بلند مدت بارش در برنامهریزی و مدیریت منابع آب، بهویژه در مناطق خشک و نیمه خشک، از اهمیت بالایی برخوردار است. لذا این پژوهش با هدف بررسی قابلیت مدل SDSM و پیش بینی بارش ایستگاه خرم آباد، در دوره آماری 1961-2032، با استفاده از سه نوع داده: 1-داده های مشاهداتی روزانه : در یک دوره آماری 40 ساله(2001؛1961 .(2-داده های واکاوی که در دوره مشابه با داده های مشاهداتی دانلود شده 3-داده های سناریوی اقلیمی برونداد مدل گردش عمومی(H3B2a (در یک دوره آماری 30 ساله (2032؛2002 (انجام گرفت. نتایج بدست آمده برای دوره 2032-2002 بصورت ماهانه، فصلی و سالانه به ترتیب نشان داد که: بارش بصورت ماهانه در غالبا ماه های سال(فوریه، مارس،آوریل، می، ژوئن، آگوست، سپتامبر اکتبر) روند کاهشی، و در ماه های ژانویه، جولای، نوامبر و دسامبر روند افزایشی حاکم خواهد شد.بصورت فصلی در فصول بهار و تابستان روند کاهشی، و در فصول پاییز روند افزایشی حاکم خواهد شد.بصورتسالانه نیز یک روند کاهشی ضعیف در دوره مذکور دیده می شود. نتایج مقایسه ای بین دوره 2001-1961 و 2032-2002 بصورت ماهانه و فصلی نشان داد، که بصورت ماهانه میزان بارش در سال های 2032-2002 نسب به سال های 2001-1961 در ما ههای ژانویه ، فوریه ، می و اکتبر افزایش، در ماه های مارس ، آوریل ، نوامبر و دسامبر کاهش داشته و میزان بارش در ماههای ژوئن ، جولای ،آگوست و سپتامبر در حد صفر می باشد. بیشترین افزایش بارش به صورت ماهانه در فوریه، و بیشترین کاهش ماهانه نیز در مارس رخ داده است.نتایج مقایسه ای به صورت فصلی نیز نشان می دهد که در فصل زمستان اختلاف چندانی بین داده ها مشاهده نمی شود و دادههای پیش بینیشده افت کمتری نسبت به دو سری داده دیگر نشان میدهد. در فصل بهار داده های ریز مقیاس شده دارای مقادیر بیشتری بوده و داده های دیده بانی کمترین مقدار را دارند. در فصل تابستان کلیه داده ها در حد صفر بوده و داده های پیش بینیشده نیز مقادیر نزدیک به صفر را پیش بینی می کنند. در فصل پاییز نیز داده های دیده بانی بیشترین مقدار و داده های پیش بینی شده کمترین مقدار را نشان می دهند.

کلیدواژه ها

شهرستان خرم آباد،پیش بینی بارش،مدل های گردش عمومی جو،ریز مقیاس نمایی، مدل SDSM

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.