بررسی اثر تغییر اقلیم بر ابعاد تولید پایدار گندم در شهرستان همدان

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: پنجمین کنفرانس منطقه ای تغییر اقلیم
  • کد COI اختصاصی: RCCC05_085
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 692
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

وحید ورشاویان

استادیار بخش هواشناسی کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران

یاسر محمدی

استادیار گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران

چکیده

تغییر اقلیم بهعنوان یکی از مهمترین چالشهای زیستمحیطی قرن بیست و یکم بهویژه در بخش کشاورزی شناختهشده است. تغییر اقلیم با ایجاد تغییردر تاریخ مراحل زیستی سن گندم میتواند بر زمان و مکان هجوم سن گندم در هر منطقه و کیفیت مبارزه با این آفت همگانی در کشور تأثیر داشته وموجب کاهش تولید محصول گردد. مبارزه شیمیایی نابهنگام نیز علاوه بر آلودگی محیطزیست به دلیل ناکارآمدی در کنترل آفت، موجب آسیبهایزیستمحیطی و اثرات وارده بر سلامتی کشاورزان میشود؛ بنابراین انتخاب گزینههای سازگاری مناسب توسط کشاورزان در این شرایط بسیار حائز اهمیت خواهد بود. در این پژوهش پس از مطالعه اقلیمی منطقه و عوامل مؤثر بر زمان و شدت خسارت سن در شهرستان همدان، گزینههای سازگاری کشاورزان ارائه شد. دادههای موردنیاز ریزش سن گندم از واحد حفظ نباتات مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان همدان و مقادیر روزانه دمای بیشینه،کمینه و تعداد روزهای یخبندان طی سالهای 1390 تا 1394 از اداره کل هواشناسی استان همدان دریافت گردید. نتایج نشان داد که تغییر اقلیم بر طغیانآفت سن گندم مؤثر بوده و در صورت مطالعه دقیق شاخصهای هواشناسی کشاورزی مؤثر در طغیان سن میتوان زمان و شدت خسارت را پیشبینی نمود. پیشبینیهای دقیقتر وضعیت آب و هوایی، دادن آگاهیهای اقلیمی به زارعین از طریق مروجان کشاورزی و حمایت مشاورهای-ترویجی از کشاورز در برابر تغییرات اقلیم توسط مراکز خدمات و جهاد کشاورزی از مهمترین گزینههای سازگاری با اثرات ناشی از تغییر اقلیم در برابر طغیان سن و درنهایت تولید پایدار گندم در کشور شناخته شد

کلیدواژه ها

تولید پایدار، سن گندم، شدت یخبندان، واحدهای گرمایی، همدان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.