مقایسه اثربخشی روش های درمانی شناختی رفتاری و بنزودیازپین برکاهش اضطراب افراد مبتلا به حمله هراس

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: نهمین کنگره بین المللی روان درمانی (اجلاس آسیایی در بستر ارزش های فرهنگی)
  • کد COI اختصاصی: PSYCONGRESS09_168
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 427
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کینوش کاشف کیوان

دانشجوی کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی دانشگاه آزاد اسلامی رودهن، تهران، ایران

چکیده

هدف از این مطالعه تعیین اثربخشی درمان شناختی رفتاری، درمان با بنزودیازپین و درمان شناختی رفتاری همراه با بنزودیازپین بر کاهش اضطراب افراد مبتلا به هراس بود. در این پژوهش از طرح مطالعه تجربی تک موردی استفاده شد. جامعه پژوهش حاضر را افراد با تشخیص اختلال هراس مراجعه کننده به بیمارستان لقمان شهر تهران تشکیل دادند که دارای پرونده فعال در ماه های فصل تابستان 94 بودند. با توجه به طرح پژوهش حاضر از تعداد 12 مراجع استفاده شد. از این تعداد 3 بیمار درمان شناختی رفتاری، 3 بیمار درمان با بنزودیازپین، 3 بیمار درمان شناختی رفتاری همراه با بنزودیازپین ها و 3 بیمار بدون هیچ مداخله درمانی بود. نمونه این پژوهش به روش نمونه گیری مبتنی بر هدف بود. پس از انتخاب 12 نفر نیز افراد به طور تصادفی در چهار گروه سه نفره قرار گرفتند. ابزارهای مورد استفاده عبارت بودن از؛ مصاحبه بالینی – ساختار یافته (SCID)، سیاهه اضطراب بک (BAI) و سیاهه نشانه شناسی مختصر(BSI). پس از جمع اوری اطلاعات برای تجزیه و تحلیل داده از روش های تحلیل نمودار، شاخص تغییر پایا، معناداری بالینی و درصد بهبودی استفاده شد. نتایج این مطالعه نشان داد هر سه درمان درمان شناختی رفتاری، درمان با بنزودیازپین و درمان شناختی رفتاری باعث کاهش اضطراب افراد در پرسشنامه اضطراب بک و سیاههی نشانهشناسی مختصر (BSI) شده اند. نتایج مقایسه سه درمان با یکدیگر نشان داد که نمرات اضطراب هر چهار گروه در خط پایه اول تا سوم تفاوت چندانی با یکدیگر نداشته و تقریبا برابر هستند. اما در رابطه با اثربخشی درمان، گروه درمان ترکیبی بیشترین مقدار کاهش نمره را در ارزیابی پایان درمان و پیگیری داشته است. به ترتیب گروههای درمان شناختی رفتاری (CBT) و گروه بنزودیازپین در جایگاههای دوم و سوم قرار گرفتند. به طور کلی به نظر می رسد درمان ترکیبی روش مناسبی برای کاهش اضطراب افراد مبتلا به هراس باشد. استفاده از بنزودیازپین می تواند تاثیر درمان شناختی رفتاری را تسهیل نماید.

کلیدواژه ها

درمان شناختی رفتاری، بنزودیازپین، اضطراب، هراس

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.