بررسی اثرات تغییر اقلیم بر تبخیر و تعرق واقعی در دوره های آتی به کمک الگوریتم توازن انرژی سبال و مدل های گردش عمومی جو

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دومین کنگره ملی آبیاری و زهکشی ایران
  • کد COI اختصاصی: NCIID02_041
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 686
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمانه پورمحمدی

محقق مرکز ملی تحقیقات شوری، دانشیار و عضو هئیت علمی دانشگاه فردوسی مشهد

محمدتقی دستورانی

دانشجوی دکتری مهندسی آب دانشگاه صنعتی اصفهان

محمدحسن رحیمیان

دانشجوی دکتری مهندسی آب دانشگاه صنعتی اصفهان

علیرضا مساح بوانی

عضو هئیت علمی دانشگاه تهران پردیس ابوریحان

چکیده

تبخیر و تعرق از مهمترین منابع هدر رفت آب در حوزههای آبخیز بوده و بنابراین شناخت ابعاد مختلف آن در مدیریت منابع آب ضروری می باشد. ازطرف دیگر آگاهی از تبخیر و تعرق واقعی دشتها جهت مدیریت الگوی کشت و تعیین برنامه ریزی های آبیاری مناطق باغی و زراعی حائز اهمیتاست. با توجه به اثرات تغییر اقلیم بر تمامی ابعاد زیست محیطی حوزه های آبخیز، بررسی این تغییرات بر تبخیر و تعرق واقعی حوزههای آبخیز به عنوانعامل اساسی در تعیین بیلان آب و مدیریت آبیاری جهت برنامه ریزی های مدیریت پایدار منابع طبیعی و محیط زیست ضروری می باشد. بنابراین هدفاز تحقیق حاضر بررسی اثرات تغییرات اقلیمی بر تبخیر و تعرق واقعی حوزه آبخیز تویسرکان در غرب کشور میباشد. به این منظور از تصاویر ماهواره-ای مودیس و الگوریتم سبال جهت تعیین تبخیر و تعرق واقعی 10 ساله حوزه آبخیز تویسرکان استفاده شد. بررسی اثرات تغییر اقلیم از طریق 15 مدلگردش عمومی جو و تحت دو سناریوی A1B و B1 در نرم افزار LARS-WG صورت گرفت. نتایج این تحقیق نشان داد که به احتمال وقوع 80 % در دوره های آتی دمای کمینه از 13% تا 20% و دمای بیشینه از 4/2 تا 4/6 درصد افزایش داشته است. تبخیر و تعرق واقعی نیز به احتمال وقوع 80 % در دورههای آتی از 0/04 تا 1/4% افزایش خواهد یافت.

کلیدواژه ها

تغییر اقلیم؛ تبخیر و تعرق واقعی؛ الگوریتم سبال، LARS-WG

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.