آلودگی رسوبات خور بساتین، خلیج نایبند

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی اقیانوس شناسی خلیج فارس
  • کد COI اختصاصی: ICPGO03_051
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 699
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا غریب رضا

استادیار پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری کشور

حمید داودی

دانشجوی دکتری موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور

راضیه لک

استادیار پژوهشکده علوم زمین سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور

چکیده

توسعه مناطق ساحلی در منطقه اقتصادی پارس جنوبی، اثرات مستقیمی در افزایش انباشت آلایندهها و رسوب در خورهای خلیج فارس به ویژه خورهای خلیج نایبند بهجای گذاشته است. آشکارسازی این اثرات از طریق بررسی آلودگی رسوبات در دو مقیاسسطحی و عمقی در محیطهای رسوبی خور بساتین و بخش جزرومدی رودخانه رودخانه گاوبندی به انجام رسید. در ستون رسوبات خور بساتین با تعیین افقهای کلیدی، رویدادهایی انسان ساخت و طبیعی شناسایی و تفکیک شدند. روند کاهنده تمرکزعناصر منتخب در نمونههای سطحی خور بساتین به ترتیب Sr> S> Ti> P> Mn> Ba> Zr> Cr> Ni> V> Rb> Cu> Co> As> Mo> Cd بدست آمده است. نتایج نشان داد که ضخامت 35 سانتیمتر از سطح ستون رسوبات بساتین به شدت تحت تأثیر صنایع پتروشیمی پیرامون خلیج نایبند به عناصر سنگین آلوده شده است. همچنین اثرات جنگ نفت کشها در خلیج فارس در آلودگی رسوبات خور بساتین در عمق 63 سانتیمتری شناسایی شد. از سویی با تغییر مورفولوژی دهانه خور بساتین از سال 1380 ، با محدود شدن چرخه هیدرولیکی جریانها در خور منجر به افزایش انباشت رسوب، غنیشدگی فلزات سنگین و خشک شدن جنگلهای حرا شده است.

کلیدواژه ها

خور بساتین، رودخانه گاوبندی، انباشت رسوب، غنی شدگی فلزات سنگین، جنگلهای حرا

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.