معماری شاهدان غیب،رویکرد غیبی در معماری مساجد ایران

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دومین کنگره بین المللی فرهنگ و اندیشه دینی
  • کد COI اختصاصی: ICCRT02_237
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 693
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهمن ادیب زاده

دانشیار دانشکده معماری دانشگاه شهیدبهشتی تهران

احمد امین پور

استادیار دانشکده معماری دانشگاه هنر اصفهان

محمود رازجویان

استاد دانشکده معماری دانشگاه شهیدبهشتی تهران

فاطمه جلیل زاده محمدی

دانشجوی دکتری،دانشکده هنر و معماری، دانشگاه آزاد نجف آباد،اصفهان،ایران

چکیده

انسان شاهد غیب بر این باور است که ایمان به غیب و ایجاد قابلیت های در خور آن ،می تواند به حلول آن بیانجامد و موجد ادراک «حمایت های غیبی» و «حس قرار» گردد .غیب به عنوان امری ناپیدا، در بستر زمانی و مکانی ویژه متجلی می شود .در آیات و روایات، به زمان ها و مکان هایی که در آن ها غیب حلول نموده، اشاره شده است . خانه ی کعبه و شب قدر و غیره از نمونه های زمانی و مکانی حلول غیب بر روی زمین اند. معماری می تواند قابلیت های درخور حلول غیب چون نور و نوای روحانی و هندسه ی مقدس بیافریند. ولی محقق نمودن این شرایط در معماری ، نیاز به نفی برخی قابلیت های مزاحم چون تفرعن و غفلت دارد. با تصدیق غیب ،امر غیبی در مسجد نیز حلول و نموده و آن را تبدیل به «مشهدی غیبی» مرکز پرستش خالصانه می نماید.

کلیدواژه ها

شاهد، غیب، معماری، مسجد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.