ارزیابی شاخص های سلامت چشم انداز در مراتع با وضعیت های مختلف(مطالعه موردی:مراتع نیمه استپی میدانک- اصفهان)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی اکولوژی سیمای سرزمین
  • کد COI اختصاصی: IALE02_042
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 539
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آزیتا مولایی نسب

دانشجوی کارشناسی ارشد مرتعداری- دانشگاه صنعتی اصفهان

حسین بشری

استادیار دانشکده منابع طبیعی- دانشگاه صنعتی اصفهان

مصطفی ترکش اصفهانی

استادیار دانشکده منابع طبیعی- دانشگاه صنعتی اصفهان

چکیده

سلامت اکوسیستم های مرتعی که بیش از 47 درصد از مساحت زمین را پوشش داده و منبع اصلی تغذیه برای دام شناخته شده است بسیار حائز اهمیت است. این مطالعه با هدف مقایسه شاخص های سلامت مرتع در سایت هایی باوضعیت های مختلف با شرایط اکولوژیکی مراتع منطقه نیمه خشک استان اصفهان انجام شد. سلامت مرتع روشی کیفی برای ارزیابی وضعیت عملکرد اکوسیستم است. در این روش از 17 شاخص برای به دست آوردن سه ویژگی پایداری خاک و رویشگاه، عملکرد هیدرولوژیک و سلامت موجودات زنده در سایتهای اکولوژیک استفاده شد. بدین منظور سه رویشگاه با وضعیتهای خوب، متوسط و ضعیف براساس فاصله از آبشخوار و روستاهای موجود در منطقه میدانک استان اصفهان انتخاب شد. کاربرگهای سلامت مرتع ارزیابی شده و برای هر سایت با دو تکرار ثبت شد. نمونه های خاک از زیر لکه های پوشش گیاهی و خاک لخت جمع آوری شد و ویژگی هایی از جمله میانگین وزنی قطر خاکدانه ( MWD )، درصد کربن آلی ( OC% ) و وزن مخصوص ظاهری خاک اندازه گیری شد. مطابق نتایج ویژگی سلامت موجودات زنده در منطقه مرجع و منطقه ضعیف تفاوت معنی داری داشتند ( P< 0/05) بطوری که منطقه متوسط در مقایسه با منطقه مرجع در طبقه متعادل (مرتع در معرض خطر) قرار گرفت. در منطقه ضعیف هر سه ویژگی اکوسیستم مرتع در مقایسه با منطقه مرجع از لحاظ سلامتی پایین تر از مرز آستانه (طبقه حاد و نسبتاً حاد) قرار گرفت. یافته های این پژوهش نشان داد که اجرای قرق باعث پایداری بیشتر اکوسیستم و بهبود ویژگی های عملکردی مرتع شده است.

کلیدواژه ها

وضعیت مرتع، سلامت مرتع، شاخصهای اکولوژیک، مراتع نیمه استپی، میدانک

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.