اثرات فیزیولوژیک تنش شوری و خشکی بر جوانه زنی و رشد گیاهچه های ژنوتیپ های ماش(Vigna radiata(L.) Wilczek) و عدس(Lens culinaris Medik)

  • سال انتشار: 1384
  • محل انتشار: اولین همایش ملی حبوبات
  • کد COI اختصاصی: PULSES01_150
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3813
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابراهیم کازرونی منفرد

دانشجوی ارشد شناسایی و مبارزه با علف های هرز

مرتضی اکرمیان

دانشجوی کارشناسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد.

سمیه تکاسی

دانشجوی ارشد شناسایی و مبارزه با علف های هرز

شهاب اقبالی

دانشجوی ارشد شناسایی و مبارزه با علف های هرز

چکیده

در این مطالعه اثرات فیزیولوژیک تنش شوری و خشکی در سطوح صفر، 3-، 6- و 9- بار ایجاد شده با نمک طعام(NaCl) و پلی اتیلن گلایکول(PEG) بر جوانه زنی و رشد گیاهچه های ارقام مختلف ماش(دزفول و خوشه ای گنبد) و عدس(MLC 153 و MLC 163) مورد بررسی قرار گرفت. درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، نسبت طول ریشه چه به ساقه چه(R/S) و وزن تر گیاهچه ها در این آزمایش اندازه گیری شد. هدف بررسی اختلافات ژنتیکی ارقام مختلف ماش و عدس در مورد تنش های شوری و خشکی و نیز تعیین میزان حساسیت اجزای جوانه زنی و رشد گیاهچه های آن بود. نتایج نشان داد که بین ژنوتیپ های مختلف ماش و عدس از نظر حساسیت به تنش شوری و خشکی اختلاف وجود داشت. شوری و خشکی درصد جوانه زنی رقم دزفول را به ترتیب تا 34 و 18 درصد کاهش داد اما تاثیر معنی داری بر جوانه زنی رقم خوشه ای گنبد نداشت. جوانه زنی بذور عدس نیز تحت تاثیر تنش خشکی قرار نگرفت اما در شرایط تنش شوری دصد جوانه زنی بذور رقم MLC 153 و MLC 163 به ترتیب تا 69 و 33 درصد کاهش یافت. همچنین در شرایط تنش بالاترین سرعت جوانه زنی در بذور خوشه ای گنبد و MLC 163 عدس مشاهده شد. خشکی تاثیر معنی داری بر نسبت R/S ارقام ماش و عدس داشت اما اثر شوری بر این صفت معنی دار نبود. بیشترین افزایش این نسبت در شرایط تنش خشکی و به ارقام خوشه ای گنبد و MLC 153 اختصاص داشت. در سطوح مختلف شوری و خشکی ارقام دزفول و MLC 163 بیشترین وزن تر گیاهچه را دارا بودند.

کلیدواژه ها

شوری، خشکی،‌ جوانه زنی، رشد گیاهچه، عدس، ماش.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.