گونه‌های عدس وحشی در ایران

  • سال انتشار: 1384
  • محل انتشار: اولین همایش ملی حبوبات
  • کد COI اختصاصی: PULSES01_110
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2188
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدجعفر آقایی

بانک ژن گیاهی ملی ایران

عباس میرآخورلی

بانک ژن گیاهی ملی ایران

غلامحسین جهانبین

بانک ژن گیاهی ملی ایران

عبدا.. حسن زاده

بانک ژن گیاهی ملی ایران

چکیده

به منظور جمع‌آوری ژرم‌پلاسم عدس وحشی موجود در کشور و با توجه به گزارشاتی که از وجود این تنوع در نواحی مختلف کشور در منابع گیاهشناسی و هرباریوم‌ها موجود بود، در طرح جاری به شناسایی و جمع‌آوری این گیاهان اقدام گردید. قبل از اجرای این طرح تعداد 315 نمونه عدس وحشی در کلکسیون بانک ژن موجود بود که تمامی آنها از خارج کشور دریافت گردیده بود و نمونه وحشی ایرانی در کلکسیون م وجود نبود. به منظور جمع‌آوری گونه‌های وحشی این گیاه در طی چهار فصل رشد با مراجعه به رویشگاهها، نیچ‌های اکولوژیک و نواحی کشت و کار این گیاه محل‌های رویش آن شناسایی و اقدام به جمع‌آوری بذور آن گردید. و بیش از 200 نمونه‌ جمع‌آوری شده به کرج ارسال گردید. در اولین مرحله با استفاده از شکل ظاهری بذور اقدام به جداسازی نمونه‌های عدس زراعی از عدسهای وحشی گردیده و سپس نمونه‌های غیر زراعی در گلخانه کشت و براساس کلیدهای گیاهشناسی نمونه‌ها شناسایی شدند. به این ترتیب مشخص گردید که در ایران دو زیر گونه Lens culinaris Medik. subsp. culinaris و Lens culinaris Medik. subsp. orientalis پراکنش دارد که زیر گونه‌ اولی زراعی بوده و زیر گونه دومی بصورت وحشی در غرب و شمال غرب ایران یافت می‌گردد. به نظر می‌رسد در بسیاری از نقاطی که محققین قبلی از قبیل Rechinger (1979) وجود این زیر گونه را گزارش کرده بودند نمونه‌ها ناپدید شده‌اند و نواحی پراکنش کلی این زیر گونه در حال حاضر محدودتر از پراکنش گزارش شده بوسیله نامبرده است.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.