معماری ساختمان کتابخانه های دانشگاهی ایران: مطالعه مقایسه ای طراحی های انجام شده

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: همایش ملی معماری و شهرسازی بومی ایران
  • کد COI اختصاصی: BOOMCONF01_300
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2294
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هادی شریف مقدم

دانشیار دانشگاه پیام نور

چکیده

هدف این مطالعه بررسی وضعیت معماری ساختمان کتابخانه های دانشگاهی ایران است. بر اساس مطالعات کتابخانه ای ،معماری کتابخانه های قدیمی ترکیبی از هنرهای اسلامی و ایرانی بوده است. سقف های مرتفع و قفسه های داخل دیوار همراه با پنجره های دایره ای شکل بلند بعضی از ویژگی های معماری ساختمان کتابخانه های قدیمی است. با توجه به اطلاعات گرد آوری شده ، پس از انقلاب اسلامی سال 1357 می توان گفت حرکت عظیم و حساب شده ای برای حل مشکل فضای کتابخانه ها شروع شده است. طراحی و ساخت ساختمان کتابخانه های مجلل و کار آمد حاکی از آن است که دولت جمهوری اسلامی ایران توجهی خاص به امر گسترش فرهنگ و ایجاد فضا های علمی و پژوهشی دارد.بیشتر ساختمان کتابخانه های دانشگاهی نیز در هماهنگی با ساختمان های اطراف به شکل بقیه ساختمان ها به صورت مستطیل یا مربع ساخته شده است. 1/76% ساختمان کتابخانه های دانشگاهی به شکل مستطیل طراحی شده است ودیگر شکل های مخصوص کتابخانه ها در ایران کمتر مورد توجه بوده است. تعداد 4 کتابخانه یعنی 19% درصد کتابخانه ها به صورت دایره یا نیم دایره می باشد.با توجه به اینکه ایران کشوری اسلامی است انتظار می رود نمای خارجی بیشتر کتابخانه ها و ساختمان ها با معماری اسلامی ساخته شود. اما بر اساس اطلاعات جمع آوری شده فقط 5/9% کتابخانه های دانشگاهی با معماری اسلامی و بیشتر ساختمان کتابخانه ها یعنی 71/4 % نیزبا معماری ایرانی طراحی و ساخته شده است. 28/5% کتابخانه ها نیز دارای معماری غربی است. براساس اطلاعات جمع آوری شده کمتر از نیمی از ساختمان کتابخانه های دانشگاهی ایران از دیدگاه زیباشناسی معروف و برجسته می باشد. براساس آمار 52/3% کتابخانه ها همانند ساختمان های هم جوار به صورت ساده طراحی شده است.

کلیدواژه ها

ساختمان کتابخانه های دانشگاهی،معماری کتابخانه ها ، کتابخانه های دانشگاهی ایران، طراحی ساختمان کتابخانه ها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.