نقش محرمیت در معماری اسلامی-ایرانی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: همایش ملی معماری و شهرسازی بومی ایران
  • کد COI اختصاصی: BOOMCONF01_039
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1438
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهام اغنیائی

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد یزد

مهدی منتظرالحجه

دکترای شهرسازی، استادیار گروه شهرسازی دانشگاه یزد

سیدمحمدمهدی نبوی یزدی

کارشناس ارشد مدیریت ساخت، مدرس دانشگاه جامع علمی کاربردی واحد عمران و شهرسازی یزد

چکیده

معماری و فرهنگ رابطه متقابل و دو سویه دارد . از یک طرف معماری بر فرهنگ تاثیر می گذارد و از طرف دیگر فرهنگ نسبت به معماری تاثیر گذار است . از اینرو ، معماری نقش مهمی در شکل گیری روابط و فرهنگ مردمان دارد مبحث اساسی در معماری ، فضا هست و از آنجا که تا حدی رفتار در درون فضا رخ می دهد ، می توان با مدیریت فضا ، رفتارهای داخل فضا را کنترل کرد .در معماری گذشته ایران ، فضاهای درون خانه راتامین می کرد و در معماری درونگرا ، محرمیت و سلسله مراتب رعایت شده است. اصل حرمت و محرمیت یکی از اصول اساسی و بنیادین حاکم بر فضای معماری و جهانبینی ماست که قدمتی به درازای عمر آدمی دارد چرا که این مهم، جزو ویژگیهای ذاتی و فطری انسان و ابزاری نیرومند برای بروز افکار و منش اجتماعی اقوام و ملل مختلف بوده است. به عنوان یک اصل حاکم بر تمامی شئون زندگی، به زیبایی در معماری سنتی و اسلامی ایران کالبد یافته و آثار و نتایج عمیقی در سازماندهی فضایی و نحوه ی قرارگیری عملکردهای گوناگون داشته است. محرمیت یکی از اصول اساسی و قابل توجه درمعماری سنتی ایران است که به نحو معنادار دارای ارزش، مفهوم و عملکرد غنی بوده و وجود آن در هویت بخشی به کالبد فضای معماری یاری می رساند.

کلیدواژه ها

معماری ایرانی-اسلامی، محرمیت، سلسله مراتب، درونگرایی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.