بررسی و مقایسه تجمع نیترات در ارقام زودرس، متوسط و دیررس سیب‌زمینی در سطوح مختلف مصرف نیتروژن

  • سال انتشار: 1384
  • محل انتشار: چهارمین کنگره علوم باغبانی
  • کد COI اختصاصی: BAGHBANI04_069
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2280
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کمال شهبازی

محققین مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل(مغان

امیر غریب عشقی

محققین مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل(مغان

احمد توبه

استادیاران دانشگاه محقق اردبیلی

علی عبادی

استادیاران دانشگاه محقق اردبیلی

چکیده

این آزمایش در سال 1383 در مزرعه آزمایشی ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اردبیل(آلاروق) و کارهای آزمایشگاهی آن در دانشگاه محقق اردبیلی بر اساس طرح فاکتوریل بر پایه بلوکهای کامل تصادفی در دو فاکتور انجام شد که فاکتور سطوح مصرف نیتروژن در چهار سطح(شاهد، 80، 160، 240 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار) و ارقام در سه سطح ساتینا(زودرس)، دراگا(متوسطرس)، آگریا(دیررس) بود. تجزیه واریانس دادههای حاصل با نرم افزار MSTATC و مقایسات میانگین به روش دانکن صورت پذیرفت.براساس جدول تجزیه واریانس صورت گرفته، اثر اصلی رقم و کود نیتروژن برروی تجمع نیترات در غده بر اساس وزن تر و هم بر اساس وزن خشک در سطح احتمال 1% معنی دار شد در صورتی که اثر متقابل نیتروژن×رقم در سطح 5% معنیدار بود.مقایسات میانگین انجام شده به روش دانکن نشان داد که در اثر اصلی رقم بیشترین تجمع نیترات در رقم ساتینا(زودرس) و کمترین میزان تجمع نیترات مربوط به رقم آگریا(دیررس) بود در حالی که رقم دراگا(متوسطرس) با رقم ساتینا در یک گروه مشترک بیشترین تجمع نیترات در غده را انجام دادند. این نتیجه احتمالاَ حاکی از تأثیر زمان رسیدگی ارقام برروی تجمع نیترات در غدههای سیب زمینی است. در سطوح مصرف نیتروژن، با افزایش بیش از حد نیتروژن میزان نیترات غدهها هم به صورت معنیداری افزایش پیدا کرد طوری که بیشترین میزان تجمع نیترات در سطح KgN/ha 240 اتفاق افتاد در حالی که کمترین تجمع با تفاوت آماری معنیدار مربوط به سطح شاهد (بدون مصرف نیتروژن) بود. اثر متقابل این دو عامل هم نشان دهنده افزایش بسیار معنیدار میزان نیترات در ترکیب تیماری ساتینا× KgN/ha240 بود. با افزایش میزان نیتروژن از شاهد به طرف آخرین سطح نیتروژن، میزان نیترات در ماده خشک غدهها نیز به طور معنیدار در بین سطوح نیتروژن شدیداً افزایش یافت و در آخرین سطح کودی به حداکثر میزان خود (ppm 339) رسید. که این میزان بالاتر از حد مجاز و قابل تحمل نیترات در غد ه سیبزمینی تعیین شده (300 میلیگرم بر کیلوگرم) توسط دده در سال 2003 میباشد.نتیجه مهمی که این آزمایش نشان داد این بود که میزان نیترات در رقمی که دیررس بوده و بیشترین عملکرد غده را تولید کرد حداقل بود. بیشترین عملکرد غدهتر در رقم آگریا در 160 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار بدست آمد که در آن تجمع نیترات حدود 133 میلیگرم بر کیلوگرم بود. این مسئله حامل مطلب مهمی است اینکه در سطح کودی مطلوب استفاده از کود نیتروژن به طور کارآمد صورت میگیرد و تبدیل نیتروژن به پروتئین و مواد دیگر به خوبی انجام میشود. این آزمایش سطح کودی 160 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار را بعنوان بهترین سطح کودی برای رقم آگریا بدلیل حصول بیشترین عملکرد غده با میزان تجمع نیترات پائین و در حد قابل قبول، نشان داد. ارقام ساتینا و دراگا با افزایش میزان مصرف نیتروژن افزایش معنیداری در عملکرد نشان ندادند از طرف دیگر افزایش کود نیتروژن موجب افزایش معنیدار تجمع نیترات در این ارقام شد.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.