گرده افشانی، رشد لوله گرده و تعیین بهترین پلی نایزر برای گیلاس (Prunus avium L.)

  • سال انتشار: 1384
  • محل انتشار: چهارمین کنگره علوم باغبانی
  • کد COI اختصاصی: BAGHBANI04_016
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2885
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد محمودی

دانشجوی کارشناسی ارشد

کاظم ارزانی

دانشیار گروه علوم باغبانی دانشگاه تربیت مدرس

ناصر بوذری

استادیار بخش تحقیقات باغبانی موسسه نهال و بذر

محمود ملکی

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه بیوتکنولوژی دانشگاه تهران

چکیده

گیلاس(Prunus avium L.) یکی از مهمترین میوه‌های مناطق معتدله در دنیا است. اکثر ارقام گیلاس به دلیل خود‌ناسازگاری، همواره مشکلاتی را از نظر تلقیح و میوه‌دهی به همراه داشته‌اند. لذا برای تولید میوه تجارتی نیاز به گرده ‌دهنده مناسب و سازگار دارند. در این آزمایش گیلاس رقم "قرمز رضائیه" به عنوان گرده گیرنده با دانه‌گرده ارقام زرد دانشکده، پروتیوا،‌ صورتی لواسان، حاج یوسفی، مشکین‌شهر و همچنین قرمز رضائیه تحت بررسی قرار گرفت. تیمارهای یاد شده بر اساس طرح بلوکهای کامل تصادفی (RCBD) با سه تکرار به کار گرفته شدند. تعیین سازگاری و ناسازگاری ارقام گرده ‌دهنده به کمک دو روش گرده افشانی کنترل شده و مطالعه میکروسکوپی رشد لوله گرده صورت گرفت. نتایج حاصل از گرده افشانی کنترل شده نشان داد که رقم مشکین شهر و پروتیوا سازگار و بقیه ارقام شامل زرد دانشکده، صورتی لواسان و حاج یوسفی ناسازگار می باشد. درصد تشکیل میوه در رقم قرمز رضائیه با استفاده از ارقام ارقام زرد دانشکده، پروتیوا، صورتی لواسان، حاج یوسفی و مشکین شهر به ترتیب 0/54، 40/94، 0/24، 0/80 و 61/36 درصد بود. همچنین نتایج نشان داد که گیلاس قرمز رضائیه یک رقم خود‌ناسازگار می‌باشد (درصد تشکیل میوه= صفر) و برای تشکیل میوه نیاز به گرده ارقام مناسب دارد. مطالعه با کمک میکروسکوپ فلورسنس هم نشان داد که لوله گرده رقم مشکین شهر 96 ساعت پس از گرده افشانی به تخمدان می رسد که این نتایج روش اول را تأئید می کند.

کلیدواژه ها

گیلاس، خودناسازگاری، گرده‌افشانی، دانه گرده، میکروسکوپ فلورسنس، زرددانشکده، پروتیوا، صورتی لواسان، حاج یوسفی، مشکین شهر، قرمز رضائیه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.