بررسی ویژگیهای هندسی گره در معماری اسلامی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات علوم کاربردی در مهندسی، دوره: 2، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_SASE-2-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1204
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حامد حیاتی

گروه معماری، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران

حسین آقامحمدی

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه معماری، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران

چکیده

یکی از ویژگی های هنرهای اسلامی، وجود نقش های هندسی در عناصر تزیینی طاقی ایرانی چون مقرنس ها، یزدی بندی ها و گره چینی ها است. این مقاله، ویژگی های هندسه تزئینی اسلامی را از زاویه ای جدیدتر بررسی میکند، چرا که هندسه تزئین های اسلامی چیزی فراتر از هندسه اقلیدسی است که تنها به بررسی اشکال کلاسیک می پردازد. برای اثبات این ادعا، گره ها از یک سو به دلیل تنوع، کثرت، پیچیدگی،آهنگ، توازن و استفاده از انواع نقوش هندسی و از سوی دیگر به دلیل مطالعات وسیعی که از سوی صاحب نظران در این زمینه ارائه شده، انتخاب گردیده اند. نتایج تحقیق حاکی از آن است که از جمله ویژگی های هندسی گره ها، قیاس با ویژگی های هندسه فرکتال ها است. فرکتال یا برخال، شکل های هندسی نااقلیدسی نامتعارف، نامنظم و در عین نظمی هستند که مهم ترین ویژگی آن ها خود متشابهی آن هاست. این ویژگی ها در هندسه تزیین های اسلامی به صورت تصادفی حاصل نگردیده است؛ چرا که هنرمندان اسلامی علاوه بر برخورداری از دانش ریاضی، همواره از طبیعت به عنوان منبع الهام اصلی بهره گرفته اند. این امر حاکی از آن است که در گذشته، این هنرمندان به خوبی از ابعاد گسترده ویژگی های طرح های هندسی خود، آگاه بوده و از این نظر پانصدسال پیش از همتایان غربی خود از ویژگی های غیراقلیدسی در طرح های خود بهره گرفته اند.

کلیدواژه ها

هندسه، گره، فرکتال، طبیعت، تزیین های اسلامی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.