بررسی رابطه میان استرس شغلی و توانمندی شغلی در پرستاران بیمارستانهای منتخب نظامی سراسر کشور

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه علمی پژوهشی طب انتظامی، دوره: 2، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_TEB-2-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 567
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ساره صمدی

مرکز تحقیقات کاربردی، بهداری کل ناجا، تهران، ایران

علی اکبر گل محمدی

مرکز تحقیقات کاربردی، بهداری کل ناجا، تهران، ایران

سیدمحمدرضا سیداحمدیان

بیمارستان منطقه ای امام سجاد (ع)، ناجا، تهران، ایران- نویسنده مسئول

تارا رضاپور

مرکز تحقیقات کاربردی، بهداری کل ناجا، تهران، ایران

چکیده

مقدمه: پرستاران به اقتضای شرایط کاری خاص خود، با عوامل استرس زای متعددی رو به رو هستند کهمی تواند علاوه بر تهدید جنبه های مختلف سلامتیشان، بر روی توانمندی آن ها نیز تاثیر گذاشته و باعثتحلیل کیفیت عملکرد آ نها شود. مطالعه حاضر با هدف تعیین سطح استرس شغلی در پرستاران پلیس وارتباط آن با دو شاخص توانمندی شغلی پرستاران که همانا صلاحیت بالینی و توانمندی روان شناختی در نظرگرفته شده است، صورت گرفت.مواد و رو شها: در این مطالعه توصیفی- مقطعی، 126 پرستار شاغل در بخش های مختلف بیمارستانهای وابسته به نیروی انتظامی، نمونه های پژوهش را تشکیل دادند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامهاسترس شغلی و سنجش توانمندی شغلی پرستاران با دو شاخص صلاحیت بالینی و توانمندی روان شناختیبود که به همراه سوالات جمعیت شناختی به افراد نمونه داده شد. اطلاعات جمع آوری شده با نرم افزار SPSS17و آنالیز واریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج: داده های جمع آوری شده نشان دادند که 23/1% از پرستاران استرس شغلی کم، 49/2% متوسط و 27/7% استرس شدید را گزارش نمودند. مقایسه میان گروه های پرستاران با استرس کم، متوسط وشدید از لحاظ دو شاخص توانمندی شغلی نشان داد که صلاحیت بالینی آن دسته از پرستارانی که میزاناسترس خود را در حد شدید گزارش داده بودند در چهار بعد اقدامات کمک کننده (p=0/039)، آموزش و هدایت (p=0/007) توانایی های مدیریتی و اقدامات درمانی (p=0/001) به طور معناداری کمتر از دو گروه دیگر بود. به عبارت دیگر افزایش میزان استرس در پرستارا ن، مهار تهای آن ها را در زمینه ارائه خدمات مراقبتی به بیماران و خدمات کمک کننده به همکارا ن، آموزش به خانواده بیماران و اجرای نقش هایمدیریتی در مراکز کاهش م یدهد. این درحالی بود که برای دو بعد دیگر اقدامات تشخیصی و وظایف وشغلی و سازمانی و همچنین شاخص توانمندی روان شناختی هیچ گونه ارتباط معنی داری مشاهده نشد.نتیجه گیری: استرس شغلی در میان پرستاران یکی از معضلات مهم و شایعی می باشد که تاکنون درمطالعات گسترده ایی مورد توجه قرار گرفته است. استرس علاوه بر این که باعث مشکلات جسمی، روانیو رفتاری متعددی در پرستاران می شود، می تواند مانع از ارائه بهینه خدمات مراقبتی و بالینی این افرادشده و صلاحیت انجام کار را در آ نها کاهش دهد. هما نطور که در مطالعه حاضر نیز مشاهده شد استرسشغلی می تواند توانمندی پرستاران را به ویژه در ابعاد خدمات مراقبتی، آموزشی، مدیریتی و درمانی به طورموثری کاهش دهد.

کلیدواژه ها

استرس شغلی، توانمندی شغلی، پرستاران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.