پهنه بند ی آسیب پذیری کالبد ی بافت کهن کرمان د ر برابر زلزله احتمالی با استفاد ه از نرم افزار سیستم اطلاعات جغرافیایی و روش آنتروپی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه دانش پیشگیری و مدیریت بحران، دوره: 6، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_DPMK-6-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 655
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا فلاحی

استاد و مدیر گروه پژوهشی بازسازی پس از سانحه، دانشکد ه معماری و شهرسازی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

سعیده اسدی

کارشناس ارشد بازسازی پس از سانحه، گروه پژوهشی بازسازی پس از سانحه، د انشکد ه معماری و شهرسازی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران- نویسنده مسئول

چکیده

زمینه و ه دف: بخش مرکزی بافت کهن کرمان با وجود بناهای مهم تاریخی امروزه با مشکلات کالبد ی فراوانی که موجب پید ایش عوامل بنیاد یآسیب پذیری د ر مقابل زلزله شد ه اند ، روبروست. پیچید گی آسیب پذیری کالبد ی بافت های تاریخی و فرسود ه، به نوبه خود بررسی و پیش بینی نقاطبحرانی آنها از بٌعد کالب دی به عنوان اولین پیامد زلزله را با استفاد ه از ابزارهای د قیق، ضروری می سازد .روش: در مقاله حاضر با استفاد ه از نرم افزار جی آی اس و روش وزن د هی به شاخص ها و همپوشانی وزنی آنها، نقشه پهنه های آسیب پذیر کالبد یبخش مرکزی بافت تهیه شده است. در این بررسی از 8 شاخص اصلی که بر اساس مطالعه سوابق پژوهش ها و مشاهدات د قیق و کارشناسی در آسیبپذیری کالبد ی این ناحیه مؤثر بوده اند، استفاده شده است.یافته ها: پهنه های شمالی، مرکزی و جنوبی بافت با ریزدانگی بیشتر، کیفیت پایین ساختمانی، فاصله کم از مسیرهای عبور قنات و شبکه معابر نابسامانو کم عرض، د ارای خطر کالبد ی بالایی می باشند . از سویی نیز تراکم بالای جمعیت در بخش جنوبی بافت، آسیب پذیری آن را افزایش داده است.نتیجه گیری: بنا به یافته های پژوهش بخش های شمال، جنوب و مرکز بافت و همچنین شریان های شمال و جنوب آن، از بعد کالبد ی آسیب پذیر بودهکه نیازمند انجام اقد امات کاهنده ای مانند حفظ استمرار عملکرد شریان غربی حین بحران زلزله، ساماندهی فضاهای باز پراکنده درونی بافت، افزایشخوانایی بافت با کمک عناصر شاخص آن و کنترل طبقات، محصوریت ها و غیره با هدف کاهش خطر زلزله، می باشند.

کلیدواژه ها

پهنه بند ی آسیب پذیری کالبد ی، بافت کهن کرمان، زلزله، سیستم اطلاعات جغرافیایی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.