بررسی گلاب گیری سنتی در ایران همراه با ارائه روش هایی برای بهینه سازی انرژی و خالص سازی گلاب

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: نخستین همایش فناوریهای بومی ایران
  • کد COI اختصاصی: DOMESTICTECH01_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 8245
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهرزاد فیلی زاده

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه صنعتی شریف، دانشکده مهندسی شیمی ونفت -

ایرج گودرزنیا

دکترای مهندسی شیمی، استاد دانشگاه صنعتی شریف

چکیده

تاریخ پرورش گل وگلابگیری و تولید عرقیات در ایران سابقه ای بس طولانی دارد. طبق اسناد بین المللی مبدأ تولید گلاب، ایران و استفاده از روش تقطیر برای گلاب گیری نیز اولین بار توسط ایرانیان ابداع شده است. از طرف دیگر کشور ایران تولید کننده مرغوبترین گلاب دنیا، از گلبرگ های تازه گل محمدی به دو روش سنتی و صنعتی می باشد. این گل از گذشته دور، در پزشکی سنتی، همانند دارویی گیاهی برای درمان بیماری های مختلف از جمله اسهال مزمن، دردهای رماتیسمی، ناهنجاری های خونی و گلو درد کاربرد داشته است و ایرانیان از نخستین کسانی بودند که از دوران بسیار دور به ویژگی های خوراک درمانی گل سرخ و گل محمدی پی برداند. در این مقاله پس از تشریح گلاب گیری در ایران، روشی جدید و ابتکاری برای بهینه سازی انرژی طراحی و پیشنهاد شده که با استفاده از آن می توان در کارخانجات گلاب گیری موجود به ازاء هر تن گلاب تولید شده، تا ۳۰ مگا ژول انرژی صرفه جویی کرد. به علاوه استفاده از سیال فوق بحرانی نیز، برای تولید گلاب بسیار مرغوب که دارای تمام اسانس ها باشد، توصیه و شرایط عملیاتی بهینه آن ارائه شده است.

کلیدواژه ها

گل محمدی ‐ روشهای گلاب گیری ‐ صنعت گل و گیاه در ایران باستان ‐ بهینه سازی انرژی ‐ خالص سازی ‐ سیال فوق بحرانی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.