بررسی اثر سطح آب زیرزمینی و ضخامت لایه آبدار بر میزان جریان نشت معکوس به کانال

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: اولین همایش ملی مدیریت شبکه های آبیاری و زهکشی
  • کد COI اختصاصی: IDNC01_042
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 4094
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیر ملک پور

دانشجوی کارشناسی ارشد سازههای آبی، دانشگاه تهران، دانشکده مهندسی آب

حسن رحیمی

استاد دانشگاه تهران، دانشکده مهندسی آب و خاک

حجت احمدی

دانشجوی دکتری سازه های آبی، دانشگاه تهران، دانشکده مهندسی آب و خاک

چکیده

یکی از بزرگترین مشکلات شبکه های آبیاری و زهکشی تخریب یا آسیب دیدگی پوشش بتنی کانالها می باشد که منشا آن در بسیاری از مواقع فشار برکنش یا زیر فشار (Uplift) است که آن نیز به نوبه خود به دلیل عدم کنترل فشارهای هیدرواستاتیک آب زیر زمینی بر دیواره و کف کانال احداث می گردد. در تحقیقی که نتایج آن در این مقاله آمده است، با استفاده از نرم افزار SEEP/W که قابلیت بررسی جریان در محیطهای اشباع و غیر اشباع را دارا می باشد، شبیه سازی جریان آب زیر زمینی به سمت کانال احداث شده در زیر سطح آب زیرزمینی، انجام ردید. در مدل محاسباتی تهیه شده بررسی ها به ازای تغییرات سه پارامتر اصلی، شامل اختلاف تراز سطح آب زیرزینی و سطح خاک، شعاع تاثیر کانال (فاصله افقی شروع منحنی افت تا محور کانال)، و ضخات لایه آبدار، انجام گرفت. نتایج محاسبات حاکی از تجمع خطوط جریان عمدتا در کف کانال بوه ونشان می دهد که افزایش شعاع تاثیر (R) موجب کاشه دبی نشت و در مقابل افزایش ضخامت لایه آبدار (H)، باعث افزایش دبی نشت شده و در نسبت معینی از R/H، مقدار عددی نشت ثابت می شود. همچنین نتایج بررسی ها نشان میدهد که با بکارگیری فیلتر و زهکش در کف کانال می توان قست اعظم زه آب نشتی و نیروی زیر فشار را بدون نیاز به استفاد از زهکش و فیلتر برای کل مقطع کانال کنترل کرد.

کلیدواژه ها

نشت معکوس، پوشش کانال، فشار برکنش، فیلتر، زهکش

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.