بررسی نمادها و نقوش سنگ نگاره های تیمره

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دومین همایش ملی باستان شناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: NCAI02_131
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2167
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لیلا کریمی

دانشجوی کارشناسی ارشد باستان شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مرکز

چکیده

تیمره ناحیه ای در تقاطع سرچشمه های رود انار بار و م ابین شهرهای محلات، خمین، گلپایگان قرار گرفته است، ((قیدو)) و ((مزاین)) کهن ترین آثار تاریخی و هنری به جا مانده از سنگ نگاره های این منطقه است. مطالعه این نقوش می تواند در شناخت بیشتر آثار تاریخی این ناحیه مؤثر واقع شود. هدف اصلی این پژوهش بررسی نمادهای سنگ نگاره های تیمره بوده است. مفاهیم نمادین پژوهش مبتنی بر این است که سنگ نگاره های تیمره به چهار گروه اصلی انسانی، حیوانی، گیاهی و ادراکات تقسیم می شود. نقوش حیوانی شامل چهارپایانی مانند بزکوهی، سگ سانان، گربه سانان، اسب، شتر و غیره و نقوش انسانی، نقش انسان شکار گر که پیاده، سواره یا کماندار، نقش زن و مرد در حالات مختلف، نقوش گیاهی شامل کاج، سرو، خوشه گندم، هوم و نقوش هندسی که به صورت نمادین هستند و کتیبه ها را نیز شامل می شوند. نگاره های تیمره به صورت ضربه ای بر روی صخره های سنگی به روش کنده کاری و بدون حجم ایجاد شده اند.

کلیدواژه ها

تیمره، سنگ نگاره، نماد شناسی، نقوش سنگی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.