مطالعه و مقایسه نتایج پتروگرافی نمونه سفال های تاریخی تپه یحیی، تپه سیلک، تپه فرخ آباد و تپه ابوفندوا

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دومین همایش ملی باستان شناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: NCAI02_120
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1159
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید ایرج بهشتی

دانش آموخته کارشناسی ارشد زمین شناسی و کارشناس پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار

شکوفه مصباحی

پژوهشگر و کارشناس ارشد پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار

نازلی دارخال

دانش آموخته کارشناسی ارشد فیزیک هسته ای و کارشناس پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار

چکیده

پتروگرافی روشی متداول در زمین شناسی است. در این روش از نمونه مورد مطالعه لایه نازکی به ضخامت 30 میکرون تهیه و با میکروسکوپ نوری پلاریزان مطالعه می کنند. در این مقاله نتایج آزمایش پتروگرافی بر روی پانزده سفال بدست آمده از مناطق باستانی تپه یحیی، تپه سیلک، تپه فرخ آباد و تپه ابوفندوا ارائه شده است. این تحقیق در بخش حف اظ ت و مرمت س فال پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار پژوهشگاه میراث فرهنگی و مطالعه پتروگرافی آن در آزمایشگاه پتروگرافی پژوهشکده فوق بوسیله میکروسکوپ پلاریزان مدل James Swift با هدف تعیین ترکیب سفال، تعیین درجه حرارت پخت سفال و بررسی، تفاوتهای موجود بین سفالهای هر محوطه انجام شده است. با بررسی نتایج پتروگرافی سفالها و بررسی نقشه زمین شناسی هر یک از محوطه ها مشخص شد که تمام سفالها تولید محلی بوده و مواد اولیه لازم برای تولید سفال از همان منطقه تامین شده است. تمپر یا پر کننده سفالهای هر محوطه بر اساس نوع سنگهای موجود در منطقه با سفالهای دیگر محوطه ها متفاوت می باشد. درجه حرارت پخت بعضی از سفالها کمتر از 800 درجه سانتیگراد است که علت آن وجود کلسیت اولیه (میکرایت و اسپارایت) در این سفالها می باشد.

کلیدواژه ها

پتروگرافی، سفال، تپه یحیی، سیلک، فرخ آباد، ابوفندوا

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.