بررسی و مطالعه سفال های گونه نقاشی زیر لعاب آرشیو موزه چهلستون

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دومین همایش ملی باستان شناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: NCAI02_106
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1496
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمد صالحی کاخکی

دکترای باستان شناسی، هیئت علمی دانشگاه هنر اصفهان

میترا شاطری

دکترای باستان شناسی، هیئت علمی دانشگاه شهرکرد

زهرا حیدری

دکترای باستان شناسی، هیئت علمی دانشگاه شهرکرد

چکیده

در طول دوره اسلامی سفال و سفالگری وارد مرحله جدیدی شده و سفالگران در شیوه ساخت و تزیین سفال ها نو آوری های بسیاری داشته اند که از جهات مختلف قابل بررسی و تحقیق است. یکی از این نو آوری ها تزیین سفال ها به شیوه نقاشی زیر لعاب است. در قرن ششم و هفتم ه.ق این سفال ها معمولا با رنگ مشکی زیر لعاب فیروزه ای نقاشی می شد که این شیوه را فیروزه قلم مشکی نامیده اند. با مطالعه ادبیات تحقیق در این زمینه، کمبود بررسی و مطالعه بر روی این سفال ها قابل درک است. در این راستا موضوع این مقاله بررسی و مطالعه سه نمونه از سفال های قلم مشکی موجود در آرشیو موزه چهلستون انتخاب شده است که تا کنون مطالعه ای روی آن ها صورت نگرفته است. در این مقاله که به روش کتابخانه ای و میدانی انجام شده، سعی بر آن است تا با بررسی نقوش و فرم این سفال ها و همچنین مطالعه تطبیقی با آثار شناخته و معرفی شده در سایر موزه ها به مراکز ساخت و گاهنگاری نسبی این سفال ها پرداخته شود. با توجه به مطالعات صورت گرفته می توان دریافت، که دو نمونه از تولیدات سلطان آباد و یک نمونه احتمالا از تولیدات نیشابور است. همچنین یک نمونه را می توان به اواخر قرن ششم ه.ق و اوایل قرن هفتم ه.ق و دو نمونه را به اواخر قرن هفتم ه.ق و اوایل قرن هشتم ه.ق منسوب کرد.

کلیدواژه ها

سفال منقوش زیر لعابی، سفال قلم مشکی، موزه چهلستون، قرن ششم و هفتم ه.ق

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.