نگاهی به مختصات سبکی در ترجمه و تفسیر کشف الاسرارمیبدی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: همایش ملی زبان ، ادبیات و ترجمه در آموزش و پرورش
  • کد COI اختصاصی: ELLTE02_042
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 664
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه پهلوان شمسی

کارشناسارشد دانشگاه پیام نور

آسیه ذبیح نیاعمران

دانشیاردانشگاه پیام نور

چکیده

قرآن کریم، سرچشمه ی علم و معرفت و برنامه ی زندگی سعادتمندانه ی انسانهاست که از روزی که، آیات وحی آن بر رسول اکرم (ص) نازل شده است، تا به امروز مایه ی هدایت و رشد بشر واقع گردیده است و ابعاد بی انتهای این گنجینه ی آسمانی برای هرکس، نسبت به فراخور حالش قابل بهره گیری بوده است. از جمله، کتاب های دیرینه پارسی، که یک دوره ی کامل ترجمه و تفسیر و تأویل آیات قرآن مجید را در بردارد، تفسیر کبیر کشف الاسرار وعده الابراراست. تفسیر کشف الاسرار بزرگترین اثر میبدی است تاریخ نگارش این تفسیر، 520 هجری قمری، برابر با 1126 میلادی است. زبان کشف الاسرار، یکنواخت نیست، بلکه فارسی آمیخته با عربی است، ترجمه ی آیات قرآن به فارسی در نوبت اول، بیانگر فارسی بودن این تفسیر است، اما در نوبت های دوم و سوم ، مطالبی به زبان عربی بدون ترجمه به چشم می خورد، و تا حدی فهم عبارت ها را برای برخی دشوار کرده است؛ ولی با توجه به فزونی فارسی نسبت به متن عربی ، این تفسیر در ردیف تفاسیرپارسی زبان به شمار می آید. کشفالاسرار ترجمه و تفسیر و تأویل آیات قرآن همه را متضمن است. میبدی در تنظیم این مطالب سه مرحله و به تعبیر خودش سه نوبت در نظر گرفته است. میبدی افزون بر تبحر در ادبیات پارسی، به شعر و ادبیات عرب نیز، چیرگی در خور توجه نشان داده است.گواه این سخن، ترجمه ی خوب و دقیق میبدی در نوبت اول است،که نشانگر بازگرداندن متن عربی مطابق قواعد صرف و نحو آن زبان، به زبان پارسی است نگارندگان در این مقاله سعی دارند تا به بررسی سبک و مختصات آن درترجمه و تفسیر کشف الاسرار میبدی بپردازند.

کلیدواژه ها

رشیدالدین میبدی ، ترجمه، سبک، قرآن کریم، کشف الاسرار

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.