عیب شناسی قالی و مطالعه تطبیقی هنر رفوگری در مناطق صاحب سبک رفو در ایران

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی پژوهش در علوم و مهندسی
  • کد COI اختصاصی: ICRSIE01_650
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1186
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلامرضا طوسیان شاندیز

دانشجوی دکتری مرمت اشیا تاریخی و فرهنگی، دانشگاه هنر اصفهان.

امیرحسین چیت سازیان

دانشیار دانشکده معماری و هنر، دانشگاه کاشان.

چکیده

قالی، یکی از مهمترین آثار فرهنگی-تاریخی و از دستبافته های اصیل ایرانی است که سابقه ی تولید چند هزار ساله دارد. برای قالی ایران که دارای سه شاخصه ی مهم طرح و نقش، رنگ و شیوه های بافت است، چهار اصالت در نظر گرفته شده است که، هر یک معرف فرهنگ، جغرافیا، ظرافت و روش بافت قالی است، لذا اصالت در قالی ایران به،اصالت مواد مصرفی، اصالت طرح، اصالت رنگ و اصالت تکنیک بافت تقسیم بندی می شود. تکنیک بافت، در دو بخش تخت باف و لول باف و هر یک از این گونه ها به ترتیب، پود سفت و پود شل برای تخت باف، همچنین نیم لول و تمام لول برای شیوه لول باف گروه بندی می شود. لذا شیوه ها و ابزار بافت و نقوش و مواد اولیه بافت در مراکز مختلف بافت قالی تفاوت دارد. عملیات رفوی قالی که از زیر مجموعه های این هنر – صنعت محسوب می گردد نیز متناسب باشاخصه های یاد شده انجام می گیرد. بنابراین در پژوهش کاربردی حاضر با هدف تدوین روش های رفوی قالی ایران همچنین ثبت ملی این هنر- صنعت، به کمک روش کتابخانه ای، عیوب و سطح بندی عیوب در قالی ایران و سپس گروه بندی عیوب در حوزه ی رفوی قالی و در ادامه ابزار رفو و تعریف هر عیب، مورد مطالعه و تدوین قرار گرفت همچنین در بخش مطالعات میدانی پس از انتخاب هفت شهر دارای سبک رفوی قالی، شیوه رفوی هر یک از عیوبدسته بندی شده، در شهرهای مورد نظر، با روش پیمایشی و با استفاده از شیوه مصاحبه و با رویکرد مطالعه ای تطبیقی، به نگارش در آمد. نتایج پژوهش حاضرنشان داد در شهرهای هدف، اگرچه تا حدی رفوگری قالی از رونق پیشین خود افتاده است، با این حال معیشت جمعی از مردم چه در روستاها و چه شهرها، وابسته به این هنر- صنعت سنتی است. همچنین تداوم داشتن این هنر-صنعت ملی می تواند باعث ماندگاری بسیاری از باورها و هنرهای دیگر مردمان، این مناطق گردد، از دیگر نتایج این پژوهش، تدوین روش رفوی معایب قالی ایران و اقدام در راستای ثبت ملی شیوه رفوی قالی در شهرهای تهران، مشهد، اصفهان، شیراز، کاشان، قم وتبریز بود.

کلیدواژه ها

اثر فرهنگی تاریخی فرش، قالی ایران، عیب شناسی قالی، هنر رفوگری فرش، سبک های رفوی قالی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.