مطالعه بینامتنی قرآنهای تاشی خاتون و ابراهیم سلطان مربوط به سده هشتم و نهم مکتب شیراز

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی پژوهش در علوم و مهندسی
  • کد COI اختصاصی: ICRSIE01_535
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 507
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا خوشبخت

دانشجوی کارشناسی ارشد صنایع دستی دانشگاه هنر اصفهان

ایمان زکریایی کرمانی

استادیار دانشگاه هنر اصفهان

چکیده

هنر تذهیب با به کارگیری نقوش تجریدی و انتزاعی نقش مهمی در هنر ایران پس از اسلام دارد. از آنجا که در سنت علمای اسلام کراهت استفاده از نقوش طبیعی عنوان شده جهت تزئین و آراستن کتاب قرآن و آیات وحی الهی از نقوش تجریدی استفاده گردید و بدین ترتیب بابی تازه در هنر ایران ایجاد شد که صرفا از نقوش انتزاعی و جهت تزئین و کتاب آرایی استفاده گردید. سیر پیشرفت و تحول این نقوش در طول زمان یاد آور توجه هنرمندان هر دوره به دوران ماقبل خود و کمال گرایی هنرمندان است. در این میان به تزئین و تکامل در دو دوره متوالی ایران یعنی قرن هشتم و قرن نهم از مکتب هنری کتاب آرایی و با نگاهی موضوعی به قرآن ناشی خاتون و قرآن ابراهیم سلطان که هر دو از مکتب شیراز می باشندبا نگاهی بینامتنی و رویکردی فرمالیستی توجه شده است در این مقاله تزئینات قرآن ابراهیم سلطان به عنوان بیش متن و قرآن ناشی خاتون به عنوان پیش متن مورد بررسی قرار گرفته و تراگونگی هر دو نوع تزئین از جهت رنگ و طرح عنوان شده و قرآن سده نهم گونه شناسی می شود.

کلیدواژه ها

آرایه های قرآنی، قرآن ناشی خاتون،قرآن ابراهیم سلطان، بینامتنیت، دگرگونگی،گونه شناسی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.