توصیف دنیا در نهج البلاغه ودیوان حافظ

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: همایش بین المللی جستارهای ادبی، زبان و ارتباطات فرهنگی
  • کد COI اختصاصی: LANGUAGE01_462
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 619
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین برزمینی

دانشجوی کارشناسی ارشد ، دانشکده علوم انسانی ، دانشگاه آزاد اسلامی ، آزادشهر ، ایران

محمد حاجی آبادی

استادیار ، دانشکده علوم انسانی ، دانشگاه آزاد اسلامی ، آزادشهر ، ایران

چکیده

از نظر اسلام ، دنیا و آنچه در آن است ، بی هدف و عبث آفریده نشده است. بلکه تمام مخلوقات خداوندی ، به منزله ابزاری برای رسیدن به مقصود و کمال انسانی است. در اندیشه حضرت علی (ع) دنیا به خودی خود ، مذموم نیست بلکه اگر انسان به لذت های زودگذر آن دل ببندد و تعلقات دنیایی را در راه تقرب و رضای حق ، صرف ننماید ، مطرود و ناپسند واقع شده است. در این میان ، حافظ نیز در اندیشه و غزلش ، دنیا را به عروسی تشبیه می کند که با آرایش ظاهری خویش ، انسان را می فریبد و اسیر خود می کند. چنانچه در این راستا ، امام علی (ع) نیز جوینده دنیا را شقی و بدبخت می خواند. از آنجاکه حافظ در بیان افکار خود ، جانب دین را رعایت می کند، در نگاه به دنیا ، راه و روش دینی در پیش می گیرد. نگارندگان در این پژوهش برآنند که دنیا و مصادیق مربوط به آن را در کلام مولا علی (ع) و حافظ شیرازی مورد بررسی و کنکاش قرار دهند و به مباحثی از قبیل : ( ترک دنیا و مشاهده حق ، دنیا دوستی ، فناپذیری، عهدشکنی و بی وفایی دنیا ، بی اعتمادی و فریبکاری دنیا ، دوری از ریاکاران دنیا و...) با استناد به نهج البلاغه و دیوان حافظ بپردازند

کلیدواژه ها

حضرت علی (ع) ، نهج البلاغه ، حافظ ، غزل ، دنیا

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.