بررسی و دستهبندی زبانشناختی باهمآییهای واژگانی در اثرمثنوی معنوی مولانا

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: همایش بین المللی جستارهای ادبی، زبان و ارتباطات فرهنگی
  • کد COI اختصاصی: LANGUAGE01_199
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 441
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شیما ابراهیمی

دانشجوی دکتری زبانشناسی همگانی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی دکتر علی شریعتی، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران

چکیده

در این پژوهش سعی بر آن است تا پدیده زبانی باهمآیی در شش دفتر مثنوی مولانا بر اساس دستهبندی صفوی 1382، 1379 ، از این پدیده زبانی تجزیه و تحلیل شوووندی یافتههای حاصوول از انجاپ پژوهش ننووان میدهد انواعی از باهمآییها در مثنوی وجود دارند که در د ستهبندی صفوی نمیگنجندی این باهمآییها عبارتند از: باهمآییهای تلمیحی که خود بر دو نوع قرآنی و اسواریری هنوتنده باهمآییهای حجمی، وابنوت ی ی سوویه، عل،ی، کارکردی، اصو وحی وصفتیی عووه بر این انواع باهمآییها، باهمآییهای دی ری در مثنوی یافت شدند که در دستهبندی صفوی قرار میگیرندی آنها عبارتند از: حوزهای و تداعی معناییی بررسوویهای آماری ننووان میدهد که در مثنوی باهمآییهای متداعی به رور معناداری بیشترین میزان بسامد را در مقایسه با دیگر انواع باهمآیی داشته اند. از میان باهمآییهای متداعی، تداعی معنایی به رور معنادار به میزان زیادتری ننوبت به تداعی آوایی کاربرد داشته است در تداعی معنایی، رابطه مفهومیمتقابل ن نسبت به سایر روابط مفهومی هم معنایی، جزءواژگی و شمول معنایی بی نترین میزان فراوانی را دا شته ا ست. بسامد زیاد و معنادار رابطه مفهومی متقابل، میتواند بیان ر نوع تفکر مولانا نسبت به خلقت باشد که چون آدمی بخشی از طبیعت میباشد، لذا اصل تضاد بر او حاکم است.

کلیدواژه ها

باهمآیی، مولانا، مثنوی، روابط مف ومی، تداعی معنایی، تداعی آوایی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.