بازنمایی عوامل اجتماعی دراندیشه ی خواجوی کرمانی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: همایش بین المللی جستارهای ادبی، زبان و ارتباطات فرهنگی
  • کد COI اختصاصی: LANGUAGE01_175
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 600
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شیوا سیف الدینی خالقی

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران غرب

عیسی چراتی

دانشجوی دکتری جامعه شناسی فرهنگی دانشگاه آزاد واحد دهاقان اصفهان ، ایران

چکیده

یرای شناخت و کشف عوامل اجتماعی در اندیشه ی خواجوی کرمانی انچه ضروری به نظر می اید شیوه ی نگاه او به جهان و رویداد ها است. از این رو جامعه شناسی ادبیات به عنوان علمی بینا رشته ای با ایجاد زمینه ها و روش های پژوهشی کمک می کند که دقیق تر و متمرکز تر بتوانیم واقعیت های اجتماعی را درک و فهم نماییم. در این پژوهش با استفاده از روش اسنادی و نیز تکنیک نشانه شناسی متن و در نهایت تجزیه و تحلیل داده ها سعی شده تا به مفاهیم بنیادی اندیشه ی خواجو نزدیک شده و معانی گسترده تری از دل اشعار او فهم کنیم. رویکرد نظری به کار گرفته شده مفروضات حوزه ای – بنیادی گلدنر می باشد که با استفاده از آن نقاط غایب و خاموش اندیشه ی خواجو روشن تر خواهد شد. در یافته های تحقیق با استناد به دیوان خواجو ، فرم و نوع پرداخت او به مسائل که به نظر می اید نوعی روش تکاملی است برجسته شده و سپس مفاهیمی همچون مواجهه او با معنا و جایگاه انسان و نیز تاثیرات ادمی از محیط و نقش اجتماعی و فردی و حدود و میزان تاثیر جبر و قدرت کنش مندی و نیز مقابله و مقاومت های اجتماعی و اهمیت نمادین پول به عنوان ایده هایی پر اهمیت در تفکرات خواجوی کرمانی به شکل مفصل تبیین شده است. انچه به عنوان نتیجه ی چنین کوششی اهمیت دارد این است که اندیشه ی خواجوی کرمانی را از سویی باید ماحصل روح زمانه و متعین های دوره ی وی دانست که عصر هجوم و استیلای مغولان بر ایران بوده است و از دیگر سو ایده سرایی های خواجو را می بایست در ظرفی فراخ تر در گستره ی اندیشه ورزی های هوشمندانه و تامل های دقیق جستجو کرد. از این رو به نظر می اید اندیشه ی خواجوی کرمانی دارای ابعاد متنوع و حتی متناقضی است که هم حکایت از تکثر دامنه ی اندیشه ورزی او دارد و هم حاکی از نوعی بی نظمی می باشد

کلیدواژه ها

جامعه، انسان، عرفان، واقعیت، پدیده های اجتماعی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.