جغرافیای منطقه جبال در شاهنامه فردوسی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: همایش بین المللی جستارهای ادبی، زبان و ارتباطات فرهنگی
  • کد COI اختصاصی: LANGUAGE01_087
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 883
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

خاور قربانی

استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد مهاباد و فارغ التحصیل گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه تهران

ارزو قربانی

کارشناس ارشد جغرافیای شهری، کارگزین هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی مهاباد

چکیده

دراین جستاربه معرفی و بررسی موقعیت و نحوه کاربرد شهرهایی از شاهنامه که در محدوده جبال واقع شده اند، پرداخته شده است. برای دستیابی به این هدف نخست بر اساس منابع جغرافیایی به توصیف شهرهای شاهنامه در این منطقه پرداخته شده سپس با دیدی انتقادی نحوه کاربرد این شهرها در شاهنامه بررسی شده است. نتیجه اینکه فردوسی برای اشاره به این محدوده به جای استفاده از نام های جغرافیایی آن از دو شهر قم و اصفهان استفاده نموده-است و از بین شهرهای بکار رفته در شاهنامه (اصفهان، همدان، قم، ساوه، ری، خوار و حلوان) اصفهان و ری که در بسیاری از متون جغرافیایی از شهرهای بزرگ و مهم منطقه جبال بوده اند، بیشترین کاربرد را در شاهنامه به خود اختصاص داده اند. علاوه بر این ها، این بررسی دال بر دقت فردوسی در کاربرد شهرهایی است که در این مقاله با استناد به منابع تاریخی و جغرافیایی نشان داده شده است به طوری که تنها یک مورد اشتباه (در بحث حلوان) وجود دارد.

کلیدواژه ها

شاهنامه، فردوسی ،جغرافیای جبال

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.