آشنایی زدایی در زبان

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: همایش بین المللی جستارهای ادبی، زبان و ارتباطات فرهنگی
  • کد COI اختصاصی: LANGUAGE01_043
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1682
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا قائمی

کارشناس ارشد، عضو هیأت علمی دانشگاه فرهنگیان، سیستان و بلوچستان، ایران

چکیده

اصطلاح آشنایی زدایی که در آثار فرمالیست ها از آن سخن گفته شده است در حقیقت یکی از ارکان نظریه ی ادبی آنان به شمار می آید و بیشتر درباره ی شکل بیان ادبی و به تعبیری شگردهای ادبی یا ادبی ساختن زبان؛ یعنی نامتعارف کردن، غیر معمول نمایاندن و ناآشنا کردن آن سخن می گوید و بر اساس همین نظریه است که آنان شعر را بازی با زبان می نامند و معتقدند آنچه باعث برجستگی یک شعر می شود، شگفتی از زبان شاعرانه ی آن است که به وسیله ی اعمال ترفندهای زبانی بر روی زبان انجام می شود. این ترفند که از آن به عنوان بیگانه سازی نیز یاد می شود، مقوله ای است که در زبان می توان از آن در حیطه ی مجازهای بیان شاعرانه از قبیل استعاره، کنایه، مجاز، تشبیه، کاربرد واژگان کهن، کاربرد ویژه ی ساختار نحوی ناآشنا، کاربرد موصوف به جای صفت، ترکیب های معنایی جدید یا ابداع واژگان متناقض نما، تشخیص، حس آمیزی و ایجاد موسیقی یادکرد

کلیدواژه ها

آشنایی زدایی، مجاز، متناقض نما، حس آمیزی، تشخیص

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.