روایت شناسی ساختارگرا و مطالعات میان رشته ای

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات میان‌رشته‌ای در علوم انسانی، دوره: 8، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ISIH-8-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 626
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا محمدی کله سر

استادیار زبان و ادبیات فارسی گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شهرکرد ایران

چکیده

مقاله حاضر با تحلیل نسبت روایت شناسی ساختارگرا و مطالعات میان رشته ای، در پی پاسخ دادن به این پرسشها است که چه عواملی در روی آوری روایت شناسی به میان رشتگی مؤثر بوده است و اصولاً این چرخش را باید برآمده از امکانی در روایت دانست یا ضرورتی روش شناختی؟ حرکت به سوی میان رشتگی را نه تنها در گرایشهای جدید روایت شناسی بلکه در تغییرات رویداده در نظریه های روایت شناسان ساختارگرا نیز می توان پی گرفت. ازاینرو نوشتار حاضر، ریشه های این حرکت را در انتقادات و اصلاحات انجام شده بر مهمترین نظریه های این حوزه تا اوایل دهه 1970 پی خواهد گرفت. با دنبال کردن سیر نظریه های روایت شناسان ساختارگرا می توان شاهد نوعی گسست آرام از ایده استقلال و خودبسندگی ادبیات و تمایل به سایر رشته ها برای تحلیل روایت بود. مؤثرترین عوامل این تغییرات عبارتند از: توجه به نقش مؤلفه های فرهنگی؛ و فرآیند خوانش حضور خواننده در درک ساختار روایی. این ملاحظات، نتایجی را برای روایت شناسی به همراه داشته است. نخست اینکه اهداف کلان روایت شناسی را از بررسی ویژگی های متنی به بررسی فرآیند خوانش و درک روایت تغییر داد، و دوم اینکه پای رشته ها و حوزه های مرتبط با فرهنگ و مطالعات ذهن را نیز به روایت شناسی گشود

کلیدواژه ها

مطالعات میان رشته ای، روایت شناسی، ساختارگرایی، ادبیات، فرهنگ،خوانش

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.