خوانش فضاهای معماری سنتی ایران با رویکرد مفهوم معماری لامسه محور (نمونه موردی: باغ ایرانی و امام زادگان)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: سومین همایش ملی الگوی معماری و شهرسازی اسلامی در افق ۱۴۰۴
  • کد COI اختصاصی: MEMARI03_135
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1482
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی اکبری

پژوهشگر دکتری معماری، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی

هماساداتی طباطبایی

کارشناس ارشد معماری، دانشگاه پیام نور

چکیده

تجارب ما از جهان با ترکیب حواس پنج گانه به قاعده درمی آیند اما هم چنان فضاهای ساخته شده در قرن بیستم و تا کنتون بیشتر تحت التزام صرف به حس بینایی تولید می شود. سرکوب سایر قلمروهای ادراکی منجر به فقر متیط پیرامون و به وجودآوردن احساس جدایی و بیگانگی انسان با متیط شده اس . اما در خلق فضا متکی بر همه حواس ارتباط انسان با فضای ساخته شده از طریق همه حواس انسانی پدید می آید و عدم حضور هرکدام، منجر به درک و ارتباط ناقص با دنیای پیرامون می شود. امروزه اهمی فضا و کالبد معمار ی از تعادل خود خارج شده و همواره کالبد فضا در جه ارضای حس بینایی درحا خودنمایی اس . در این مقاله به فضا و کالبد و عوامل ارتباط میان آنها و انسان با نقد شرایط معماری امروز در زمینه توجه به حواس، و نقد بینایی موردی و با تأکید بر حضور و وجود تجربه چند حسی در فضای معماری به بررسی عوامل مؤثر بر حس لامسه به عنوان حس فراموش شده در معماری امروز پرداخته و با بررسی برخی از مصادیق و با روش تحقیق تحلیل گفتمان به تشریح مباحث پرداخته شده است . نتایج بتث نشان می دهد که نیل به معماری چندحسی در تجربه ای عمیق تر و رسیدن به معماری انسانی و فضامور برای انسان امروز بسیار مهم بوده و حس لامسه به طور اخص دارای امتیازات ارزشمندی است که وجود آن هم چون دیگر حواس و شکل گیری نظامی درهم تنیده از حواس در فضای معماری سبب ماندگاری و جاودانگی فضای ساخته شده می شود.

کلیدواژه ها

معماری چندحسی، ادراک فضای ساخته شده، معماری فضامتور، معماری و بساوایی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.