بررسی و شناخت معماری آرامگاهی دوره ایلخانی - تیموری (نمونه موردی: آرامگاه شیخ رشیدالدین محمد بیدوازی)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: سومین کنفرانس سراسری توسعه محوری مهندسی عمران ، معماری ، برق و مکانیک ایران
  • کد COI اختصاصی: DCEAEM03_118
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2641
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محبوبه عباس آباد عربی

کارشناس ارشد مرمت اشیاء فرهنگی و تاریخی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ابهر، مدرس دانشگاه آزاد اسلامی واحد اسفراین

یاسین صدقی

کارشناس ارشد باستان سنجی، دانشگاه هنر اسلامی تبریز

کاظم قنبری خوش

دانشجوی کارشناسی معماری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اسفراین

چکیده

آرامگاه ها یا مقابر در جهان اسلام پس از مسجد، به عنوان بناهای مذهبی و غیرمذهبی مقام دوم را دارا هستند. این بناها از گوناگونی سبک های هنری و معماری ویژهای در ادوار مختلف اسلامی برخوردارند که پیوسته پیچیده ترین و بهروزترین تکنیک های معماری جهت ساخت شان مورد استفاده قرار می گرفته است. در خراسان ساخت مقابر برای امامزادگان و صوفیان به نشانه احترام گذاشتن به گذشتگان رایج بوده، که یکی از این مقابر، آرامگاه شیخ رشیدالدین محمد بیدوازی است که در روستای بیدواز و شهرستان اسفراین، واقع در استان خراسان شمالی بنا شده است. قدمت این بنا به اواخر دوره ایلخانی و دوره تیموری باز می گردد و همچنین عمده مصالحی که در ساخت آرامگاه بکار برده شده خشت، آجر، لاشه سنگ، گچ، چوب و انواع مختلف ملات بوده که برگرفته از مصالح بوم آورد منطقه است. سبک های هنری و فضاهای معماری آرامگاه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است که هدف نگارندگان در مقاله حاضر، روشن ساختن اهمیت و شناخت بناهای آرامگاهی ایرانی اسلامی برمبنای بازشناخت تکنیک های معماری و سبک های هنری پیشینیان بوده است.

کلیدواژه ها

آرامگاه، شیخ رشیدالدین محمد بیدوازی، اسفراین، ایلخانی تیموری، ایرانی اسلامی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.