روغن کمان؛ تقلید، ابداع یا بومی سازی؟

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: نخستین همایش بین المللی هنر و صناعات در فرهنگ و تمدن ایرانی اسلامی با تاکید بر هنرهای روبه فراموشی
  • کد COI اختصاصی: ACIICC01_111
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2621
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی نعمتی بابایلو

نویسنده مسوول: دانشجوی دوره دکتری مرمت اشیاء فرهنگی و تاریخی، دانشکده حفاظت و مرمت، دانشگاه هنر اصفهان

مهرناز آزادی

استادیار، دکتری مرمت آثار تاریخی،گروه مرمت اشیاء، دانشکده حفاظت و مرمت، دانشگاه هنر اصفهان

فرهود نجفی

استادیار، دکتری شیمی آلی،گروه رزین و افزودنی ها، پژوهشکده پوشش های سطح و فناوریهای نوین، موسسه پژوهشی علوم و فناوری رنگ و پوشش

محسن محمدی آچاچلوئی

استادیار، دکتری مرمت اشیاء فرهنگی و تاریخی،گروه باستان سنجی، دانشکده حفاظت و مرمت، دانشگاه هنر اصفهان

چکیده

بر اساس مستندات مکتوب روغن کمان- با ساختاری متشکل از روغن بزرک و سندروس- حداقل از قرن ششم هجری بر روی نقاشی های روی چوب و برای چسباندن طلا به دیوار در ایران کاربرد داشته است. آنچه بنام سندروس در متونکهن علمی آمده است، منشأیی غیر بومی دارد و و علاوه بر متون کهن در اسناد تجاری قاجار تا اوایل پهلوی نیز جزوکالاهای وارداتی دیده می شود. ضمن آنکه همزمان با قدیمیترین سند موجود از کاربرد این پوشش در ایران، در اروپا نیزتئوفیلوس به ساخت ورنی مشابه ی اشاره کرده است. بنابراین بنظر می رسد بر اساس غیر بومی بودن جزء رزین و نیزکاربرد نمونه های مشابه در اروپا، احتمال دارد ابداع چنین پوششی منشأیی غیر ایرانی داشته باشد لکن به شیوه شیواییدر ایران بکار رفته است. از سویی علیرغم اینکه محصولات هنری حاصل از آن در ایران بنام «روغنی» شناخته می شدبسیاری از محققین حوزه هنر اسلامی، آن را تقلیدی از لاکی های شرقی دانسته و بر آن Lacquer Art نام نهاده اند. اینپژوهش بر این فرضیه استوار است که نوع پوشش، نوع محصولات هنری مرتبط با آن و منشأ مواد سازنده روغن کماننشان میدهد که هرچند احتمال دارد ابداع روغن کمان در ایران رخ نداده باشد، اما کاربست آن در ایران نیز تقلیدینبوده، و بر اساس نیاز هنرمندان، محصول مذکور بومی سازی شده و بکار رفته است. هدف از این مقاله بررسی و نقد آراءپژوهشگران در حوزه هنر ایرانی درباره روغن کمان و آثار روغنی بر اساس بررسی منشأ مواد و کاربرد آن می باشد. جمعآوری داده ها بصورت اسنادی انجام شده و به روش توصیفی تحلیلی ارائه شده است. نتایج نشان می دهد که تفاوت در –فرمولاسیون و کاربرد روغن کمان در هنر ایرانی علیرغم غیر بومی بودن جزء رزین آن امری بومی بوده و متناسب با نیازجامعه هنر انجام گرفته است.

کلیدواژه ها

روغن کمان، هنر لاکی، بومی سازی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.