تولید دستبافته های عشایر اسکان یافته بر مبنای اصالت و ارزش های بومی و ملی، دانش محوری (خلاقیت و نوآوری) و کارآفرینی (اقتصاد و اشتغال زایی در هنر)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: نخستین همایش بین المللی هنر و صناعات در فرهنگ و تمدن ایرانی اسلامی با تاکید بر هنرهای روبه فراموشی
  • کد COI اختصاصی: ACIICC01_087
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 742
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد افروغ

دانشجوی دوره ی دکتری پژوهش هنر، دانشگاه هنر اصفهان

مهرداد رئیسی

کارشناسی ارشد، مدیریت و برنامه ریزی، معاون هنرهای سنتی و صنایع دستی، سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان چهارمحال و بختیاری

چکیده

دست بافته های عشایر قشقایی نمودی از هنرهای قومی، بومی و کاربردی است که در گذشته در جهت مرتفع نمودن نیازهای روزمره ی عشایر بافته می شدند. با گذشت زمان و یکجانشین شدن عشایر که شیوه ی تغییر زندگی ایشان را به دنبال داشت، دست بافته ها کاربرد خود را از دست داده و رو به فراموشی و زوال نهاد. احیاء و تولید مجدد دست یافته ها با رویکرد ارزش مدارانه (حفظ اصالت و ارزش های هنری و فرهنگی بومی، قومی و ملی)، دانش محور (توجه به خلاقیت و نوآوری) کارآفرینی و اشتغال زایی (توسعه اقتصادی هنر و تأمین و تقویت معیشت عشایر)، همراه با ارائه ی راهکار، هدف این مقاله است. تولید دست بافته های عشایری بر مبنای استفاده از ویژگی های ارزشی دست بافته ها نظیر رنگ های طبیعی و گیاهی اصیل، نقش ها و طرح های ذهنی بافت و خیالی- گونه و باورمدارانه قومی و ملی در کنار توجه به خلاقیت و نوآوری در جهت خواست و نیاز مصرف کننده ی داخلی و خارجی یک راهبرد مؤثر و اساسی در موفقیت دست بافته های عشایری در سطح فرهنگی و اقتصادی است. توجه به ارزش های بومی، قومی و فردی نهفته و بالقوه در متن و محتوای دست بافته های عشایری به ویژه نقش ها و طرح های روایت گونه ی اساطیری و افسانه ای و برآمده از احساس، اندیشه و خیال بافنده از اساسی ترین ارزش های این بافته هاست که می بایست مورد توجه جدی در تولید آنها چه در بعد ملی و چه در بعد جهانی، قرار گیرد. این مقاله از نوع تحقیق توسعه ای و روش تحقیق توصیفی- تحلیلی است. روش گردآوری اطلاعات نیز به صورت کتابخانه ای و میدانی است.

کلیدواژه ها

اصالت، ارزش های بومی، دست بافته های عشایری، خلاقیت، نوآوری، کارآفرینی، اقتصادهنر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.