بازشناسی سهم طراحی پایدار در شکل گیری منسوجات سنتی ایران (نمونه موردی: پلاس بافی منطقه مازندران)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: نخستین همایش بین المللی هنر و صناعات در فرهنگ و تمدن ایرانی اسلامی با تاکید بر هنرهای روبه فراموشی
  • کد COI اختصاصی: ACIICC01_018
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 841
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فروغ عموئیان

طراح صنعتی، عضو هیات علمی دانشکده هنر و معماری دانشگاه مازندران

مونا صفرزاده امیری

دانشجوی رشته صنایع دستی دانشکده هنر و معماری دانشگاه مازندران

فروغ پداکدامن

دانشجوی رشته صنایع دستی دانشکده هنر و معماری دانشگاه مازندران

چکیده

واکاوی بافته های سنتی ایران با هدف تعیین چارچوب ها، روند طراحی و کاربرد این محصولات در عصر حاضر نیازمند نگاهی جامع و بینرشته ای می باشد. در این مقاله سعی شده است نسبت الگوپذیری بافته های سنتی منطقه مازندران از طبیعت و مواد طبیعی، با نیاز امروزجامعه جهانی در حفظ منابع و تولید محصولات پایدار، در نمونه ای از منسوجات سنتی این منطقه -پلاس بافی مطالعه- و بررسی گردد. روش تحقیق در این مطالعه، میدانی و بخشی کتابخانه ای بوده و نمونه تحقیق که یکی از انواع بافته های منطقه است، طی بارها بازدید ازروش های بافت در کارگاه های سطح استان، مورد بررسی قرار گرفته است. با توجه به سهمی که طراحی پایدار در توسعه نوین طراحیهمواره خواهد داشت، این مقاله در صدد است تا به پاسخی مناسب و کاربردی به این سوالات برسد که: الگوهای شکل گیری و تولید بافتههای سنتی منطقه مازندران از چه عواملی تاثیر می پذیرند و آیا این الگوها منطبق بر اصول طراحی پایدار یا نزدیک به آن می باشند؟ وسهم طراحی پایدار امروز، از روش های سنتی بافته ها و منسوجات سنتی چه میزان می تواند باشد؟ نتایج حاصل از این پژوهش نشان میدهد که احیای فرآیند طراحی و تولید بافته های سنتی که بتدریج در حال فراموشی است، در بازتولید محصولات عصر حاضر مورد کاربردداشته و بررسی ها نشان می دهد که بهره گیری از این الگوها به طور قابل توجهی در توسعه طراحی پایدار محصولاتی از این دست موثرواقع می گردد.

کلیدواژه ها

پلاس بافی، طراحی پایدار، مازندران، منسوجات

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.