بررسی نظریه سکاکی پیرامون حقیقت و مجاز

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: کنفرانس جهانی مدیریت، اقتصاد حسابداری و علوم انسانی در آغاز هزاره سوم
  • کد COI اختصاصی: MEAHBTM01_225
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 4363
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید سلمانی

طلبه پایه ششم حوزه علمیه صاحب الزمان (عج) مرند

محمود انوری تشریق

مدرس حوزه علمیه صاحب الزمان (عج) مرند

چکیده

بحث حقیقت و مجاز یکی از مباحث لفظیه ای است که مبین و مشخص مقصود متکلم می باشد. این بحث در اصل اختصاص به علم بلاغت دارد که در آن نظرات مختلفی وجود دارد. یکی از جالب ترین آن نظرات، نظره سکاکی است که به حقیقت ادعائیه مشهور شده است. این نظریه در مقابل نظر مشهود قرار دارد. تعریف مشهور از مجاز عبارت است از : « استعمال لفظ در غیر ما وضع له ». اما تعریف سکاکی به گونه ای است که استعاره را از تعریف مجاز خارج می کند. از طرفی بنا به کاربرد حقیقت و مجاز در فقه، باعث شده که اصولیون نیز در این بحث نظراتی ارائه دهند که در میان تعاریف اصولیان از مجاز، تعریف مرحوم ابوالبقاء اصفهانی رحمه الله که مکمل و در ادامه نظریه سکاکی است با تعریف مشهور مقابله می کند. تعریف ایشان عبارت است از اینکه مجاز مطلقاً استعمال لفظ است در ما وضع له، اما با دو اراده استعمالی و جدی که در این جریان دخالت دارند؛ یعنی لفظی که به صورت مجاز استعمال می شود - چه مجاز استعاره ای و چه غیر آن - بر حسب اراده استعمالیه در همان معنای خودش استعمال می شود ولی بر حسب اراده جدیه در معنای مجازی استعمال می شود.

کلیدواژه ها

حقیقت، مجاز، سکاکی، حقیقت ادعائیه، استعاره ابوالبقاء اصفهانی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.