تاثیر سالیسیلیک اسید و قارچ میکوریزا بر عملکرد و اجزاء عملکرد سویا تحت تنش خشکی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: اولین کنگره علمی پژوهشی توسعه و ترویج علوم کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست ایران
  • کد COI اختصاصی: PDCONF01_346
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 525
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد یزدان پناه

گروه زراعت، پردیس علوم و تحقیقات ایلام، دانشگاه آزاد اسلامی، ایلام، ایران.

محمد میرزایی حیدری

گروه زراعت، پردیس علوم و تحقیقات ایلام، دانشگاه آزاد اسلامی، ایلام، ایران.

عباس ملکی

گروه زراعت، پردیس علوم و تحقیقات ایلام، دانشگاه آزاد اسلامی، ایلام، ایران.

چکیده

این آزمایش بصورت اسپلیت فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار در شهرستان سرآبله در سال 1393 اجرا شد. این آزمایش دارای سه فاکتور شامل تنش خشکی در 4 سطح (قطع آبیاری در مرحله 20 درصد گلدهی، قطع آبیاری در مرحله 20 درصد غلاف بستن، قطع آبیاری در مرحله 20 درصد دانه بستن و آبیاری نرمال)، سالیسیلیک اسید در 2 سطح (مصرف و عدم مصرف) و قارچ میکوریزا( )جنس Glomus mosseae و به روش تلقیح با خاک( مصرف و عدم مصرف) که شامل 16 تیمار در هر تکرار و در مجموع 48 کرت آزمایشی می باشد که در مزرعه اجرا شد. نتایج نشان داد که اثر سه گانه تیمارهای قارچ میکوریزا و اسید سالیسیلیک و تنش خشکی بر صفت عملکرد دانه در سطح احتمال پنج درصد معنی دار گردید. بر این اساس بیشترین عملکرد را تیمار تلقیح یافته با مصرف سالیسیلیک اسید در مرحله آبیاری نرمال با متوسط 3190/67 کیلوگرم در هکتار و کمترین عملکرد دانه را تیمارهای تلقیح نیافته بدون مصرف اسید سالیسیلیک در مرحله 20درصد غلاف بستن با متوسط 2444/43 کیلوگرم در هکتار به خود اختصاص داد. همان طور که از نتایج این بررسی مشخص است قارچ پیریفورموسپورا ایندیکا نسبت به شاهد باعث افزایش معنیدار عملکرد دانه سویا شد. به طور کلی نتایج این بررسی نشان داد که تنش خشکی منجر به کاهش عملکرد و اجزاء عملکرد سویا شد اما مصرف سالیسیلیک اسید و قارچ میکوریزا چه به صورت جداگانه و چه به شکل توام منجر به بهبود عملکرد و اجزاء عملکرد دانه شد. همچنین مصرف سالیسیلیک اسید و قارچ میکوریزا به صورت جداگانه و توام منجر به بهبود کیفیت دانه و افزایش مقدار روغن و پروتئین دانه شد.

کلیدواژه ها

تنش، قارچ، سالیسیلیک اسید، سویا

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.