بررسی تأثیر مصرف کود نیتروژن (اوره) بر عملکرد و اسانس گیاه رزماری( Rosmarinus officinalis L. ) در شمال ایران

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: اولین کنگره علمی پژوهشی توسعه و ترویج علوم کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست ایران
  • کد COI اختصاصی: PDCONF01_293
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 892
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صادق پورمرادی

نویسنده مسئول مکاتبات، مربی پژوهش، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران

سمیه قاسمی

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد چالوس

چکیده

به منظور بررسی تاثیر کود نیتروژن بر عملکرد و اسانس گیاه رزماری، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی چند مشاهده ای در 3 تکرار و 3 نمونه ، در سال 1392-93 در مزرعه ای در شهرستان تنکابن ، شهر شیرود ، در روستا صالح آباد در 9 کرت آزمایشی اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل مقادیر کود نیتروژن بشکل اوره خالص 46 درصد در سه سطح (شاهد، بدون کود، 50و 100) کیلوگرم ازت در هکتار بود. عملیات برداشت سرشاخه گل دار رزماری در تاریخ هفده آبان صورت گرفت. استخراج اسانس با استفاده از دستگاه کلونجرو با روش تقطیر با آب انجام شد. به منظور آنالیز اسانس و تعیین نوع ترکیب های موجود در اسانس از دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی گروه شیمی دانشگاه مازندران -بابلسر استفاده شد، ترکیب های موجود اسانس اکلیل کوهی بر اساس این داده ها، اطلاعات موجود در کتابخانه Gc – Mass و به کمک نرم افزار Wirlyو Nist شناسایی شد. داده های عملکردی پژوهش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی مورد تجزیه واریانس قرار گرفتند. مقایسه میانگین اثرات سطوح فاکتور کود ازته توسط آزمون توکی (در سطح 5 درصد) نشان داد مصرف صفر کیلوگرم کود ازته و 50 کیلوگرم کود ازته در هکتار به ترتیب میانگین عملکرد خشک 5072/7 و 4712/5 کیلوگرم شاخه گل رزمارینوس در هکتار بیشترین تولید را در بین سطوح مختلف کود ازته داشته اند و هیچ گونه تفاوتی بین این دو تیمار مشاهده نشد اما تفاوت بین تیمار صفر کیلوگرم کود ازته در هکتار با 100 کیلوگرم کود ازت در هکتار در سطح 5 درصد معنی دار بوده است بنابراین تیمار صفر کیلوگرم کود ازت در هکتار مناسب ترین سطح استفاده از کود ازت در تولید عملکرد خشک رزمارینوس خواهد بود. در تحقیق حاضر در مجموع 84 ترکیب شناسایی شد و اجزای اصلی اسانس آن را آلفا پینن، 1، -8 سینئول، وربنون، کامفن ، بتاپینن و بورنیل استات تشکیل می داد.

کلیدواژه ها

رزماری، ترکیب اسانس، کود ازته، عملکرد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.