سنجش و تحلیل تأثیرات گسترش شهرنشینی بر محیط زیست شهری با استفاده از مدل های سلسله مراتبی saw و topsis ( مطالعه موردی: زابل)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: کنفرانس سالانه علمی - تخصصی عمران، معماری، شهرسازی و علوم جغرافیا در ایران باستان و معاصر
  • کد COI اختصاصی: SCEAUG01_022
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 539
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

خدارحم بزی

دانشیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه گلستان

صدیقه سرگلزایی

کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری گروه جغرافیا دانشگاه زابل

حسنعلی روا

کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه آزاد واحد زاهدان

چکیده

جمعیت شهرنشین روز به روز به دلایل مختلف مهاجرتی افزایش پیدا می کند که این امر باعث می شود تا مدیران و برنامه ریزان شهری با تدبیری ویژه در پی رفع نیازهای شهرنشینان باشند. از آنجا که هر شهر ظرفیت و گنجایش خاصی برای شهرنشینان خواهد داشت. بنابراین محیط شهری در برابر سیل عظیم جمعیت انسانی زانو خم کرده و برای پاسخ به نیازهای ساکنانین درمانده خواهد ماند. همین امر موجب شده که فشاری مضاعف بر محیط زیست شهری وارد شده و مشکلات عدیده ای از جمله ترافیک سنگین، عدم ارائه امکانات و تسهیلات مناسب برای شهروندان، بیکاری، بزهکاری، جنایت و .. را در پی خواهد داشت. اینجاست که باید برنامه ریزان شهری، مدیران شهری و دولت با برنامه ای دقیق سیاست های توسعه پایدار شهری را دنبال کرده تا بتوانند محیط زیستی با کیفیت مطلوب را برای ساکنین شهرها مهیا سازند. تلاش اصلی در این پژوهش شناسایی تاثیرات گسترش شهرنشینی بر محیط زیست شهر زابل می باشد. روش تحقیق توصیفی – تحلیلی می باشد و جمع آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و میدانی صورت گرفته است. . نتایج حاصل از پرسشنامه در چارچوب بحث نظری تحقیق و به کمک مدل های تحلیل سلسه مراتبی (SAW و Topsis) مورد تجزیه و تحلیل گرفت. نتایج تحقیق نشان می دهد که در بین تاثیرات گسترش شهرنشینی ، شاخص گسترش بیکاری با 267/0 و شاخص افزایش حاشیه نشینی با 224/0 بیشترین تاثیر را داشته است. در حالیکه گسترش شهرنشینی کمترین تاثیر را بر روی شاخص آلودگی صوتی با 172/0 داشته است.

کلیدواژه ها

شهرنشینی، محیط زیست شهری، تاثیرات، مدل های سلسله مراتبی saw و topsis

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.