خوانش یک مرثیه اجتماعی (نگاهی به شعر باغ من از مهدی اخوان ثالث)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: همایش ملی ادبیات غنایی
  • کد COI اختصاصی: LYRICLIT01_156
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 782
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حجت الله ربیعی

عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد.، شهرکرد، ایران

چکیده

ادبیات غنایی با عواطف شخصی و تأثرات و آلام یا لذات و مسرات یک فرد و یک روح سر و کار دارد. شاعر آنچه را مطلوب اوستبه چشم دل می بیند و به زبان عواطف بیان می کند. یکی از اصلی ترین و قدرتمندترین عوامل برانگیزاننده عواطف در شاعر، مرگ و یادکردآن است. حاصل این انگیزش در حیطه زبان «مرثیه» است. برای مرثیه اقسامی را برشمردهاند که مرثیه اجتماعی از آن جمله است. در میان سروده های شاعران متأخر نمونه هایی از اشعار که رنگ و بوی مرثیه اجتماعی دارند، می توان جست و در بین آنان، در آثار مهدیاخوان ثالث اشعاری یافت می شود که نمونه بارز مرثیه اجتماعی هستند. آنچه در این مقاله به عنوان مرثیه اجتماعی به آن خواهیمپرداخت، شعر «باغ من» از مجموعه زمستان است که برداشت های گاه سطحی از این شعر، آن را تا حد توصیف طبیعت گرایانه صرف تنزل داده است. برای شناخت بهتر این اثر، ابتدا بدون در نظر گرفتن داده های تاریخی اجتماعی، تمام اجزای سازنده آن را مورد تجزیه و تحلیل قرار خواهیم داد و پس از آن که کارکرد هر کدام از عناصر را با سویه اصلی و کلی اثر نشان دادیم، با پرداختن به زمینه هایسیاسی اجتماعی آن، به اصل موضوع که واکاوی نشانه های مرثیه اجتماعی در شعر است باز خواهیم گشت و سعی خواهیم کرد شعر را در زمینه همخوان با گزاره های متن ببینیم.

کلیدواژه ها

ادبیات غنایی، مرثیه اجتماعی، باغ من، اخوان ثالث

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.