نقد و تحلیل کارکرد ردیف در شعر سیمین بهبهانی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: همایش ملی ادبیات غنایی
  • کد COI اختصاصی: LYRICLIT01_018
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 726
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی عبدی

دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

سجاد فرخ نژاد

کارشناس ارشد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران

چکیده

ردیف از ویژگی های بارز اشعار فارسی، به خصوص غزل است؛ به گونه ای که اکثر شاعران غزلسرا از ردیف به طرزی ویژه بهره برده اند و کمترشعر موفقی را میتوان یافت که ردیف نداشته باشد. حال باید روشن شود که این ردیف چه زیبایی ها و کارکردهایی دارد که حتی شاعران معاصر مابدان گرایش دارند و برای نمونه، حدود 80 درصد اشعار سیمین بهبهانی مردف است. ردیف مانند قافیه، شعر را آهنگین میکند و سطح زیبایی آنرا بالا میبرد و در تکوین موسیقی کناری مؤثر است. به نظر میرسد که سیمین بهبهانی تحت تأثیر شاعران سبک عراقی، رویکردی با بسامد بالا بهردیف داشته است. در پژوهش پیشرو کوشیده ایم با بازخوانی دقیق اشعار سیمین بهبهانی و بهره گیری از شیوه استقرایی و تحلیل محتوا،کارکردهای مختلف زبانی، ادبی و معنایی ردیف را در این اشعار بنمایانیم و تشریح کنیم، که چنین تلاشی می تواند درآمدی بر تحلیل زبان، جوهرهادبی و شاخصه های فکری شعر سیمین بهبهانی باشد.

کلیدواژه ها

سیمین بهبهانی، غزل معاصر، ردیف، موسیقی کناری، کارکرد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.