نوستالوژی یاد کودکی در شعر نیما، شاملو، فروغ و سپهری

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: همایش ملی ادبیات غنایی
  • کد COI اختصاصی: LYRICLIT01_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 744
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

منوچهر جوکار

استادیار دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، تهران

مهری مساعد

کارشناس ارشد زبان و ادبیات فارسی

مینا مساعد

دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شهید چمران اهواز، تهران

چکیده

نوستالوژی یکی از جنبه های فکری ادبیات فارسی است که به ویژه در شعر نمود آشکارتری یافته است. بر این پایه، شاعر یانویسنده در سروده ها و نوشته های خود روزگار گذشته و فضا و مکانی را به یاد می آورد که از آن خاطرات خوش، داشته ها و اندوخته هایمطلوبی دارد و معمولا با حسرت و دریغ از آن یاد میشود. یاد کردن از دوران کودکی و کودکانه ها یکی از مؤلفه های نوستالوژی است. دراین پژوهش به بررسی این مؤلفه در شعر نیما یوشیج، احمد شاملو ، فروغ فرخزاد و سپهری پرداخته شده است. بررسی ها نشان می دهدکه این شاعران در مراحل مختلف شاعری خود، از کودکی و خاطرات فارغ نبوده اند و با بسامد قابل توجهی از جوانب آن روزگار یاد کرده-اند و عموماً با ابراز ناخرسندی از روزگار کنونی خود، تداعی لحظه های خوش کودکی را آرامشبخش روان خود می دانند. همچنین فروغفرخزاد و شاملو علاوه بر بیان و توصیف خاطرات کودکی، با نگاهی عمیق به تفریحات، بازی ها و سرگرمی های آن دوران اشاره های دقیق-تری کرده اند.

کلیدواژه ها

نوستالوژی، یاد کودکی، شعر معاصر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.