بررسی تأثیرات خارجی بر توسعه هنر نقاشی ایران دوره صفوی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: اولین کنگره بین المللی زمین، فضا و انرژی پاک
  • کد COI اختصاصی: ATTITTDE01_578
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 564
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا خدائی قشلاق

کارشناس ارشد الهیات تاریخ فرهنگ و تمدن ملل اسلامی دانشگاه بین المللی امام خمینی )ره( قزوین

چکیده

بررسیهای تاریخی نشان میدهد که هنر نقاشی یکی از هنرهای مورد توجه هنرمندان ایرانی بوده و همواره در طول تاریخ فرهنگی ایران، با کارکردها و رویکردهای مختلف، به حیات خود ادامه داده است. این مقاله بر آن است که این هنر را در اوج یکی از مهمترین و درخشانترین ادوار تاریخی هنر اسلامی ایران، یعنی عصر صفوی به لحاظ تأثیراتی که از فرهنگهای دیگر پذیرفته است، مورد بررسی قرار دهد. دلیل این ترجیح، ویژگیهای منحصر به فرد این عصر است که بلاشک، بر توسعه هنر نقاشی ایران تأثیرگذار بوده است که از جمله آن ویژگیها، میتوان به حمایت پادشاهان صفوی از انواع هنرها، حضور هنرمندان بزرگ در عرصههای مختلف هنری مثل: نقاشی، نگارگری، فلزکاری، قالی بافی، سفالگری، پارچه بافی، منسوجات، معماری، وجود شرایط مساعد فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و بسط روابط سیاسی و تجاری با کشورهای اروپایی و همجوار و .... اشاره نمود، که هر یک از این عوامل به نحوی در رشد و شکوفایی خلاقیت هنری مردمان این دوره مؤثر بودهاند. ولیکن برقراری روابط سیاسی و تجاری نقش بیبدیلی در این عرصه ایفا نموده است. به همین روی، گزارشهای تاریخی، گویای تأثیر پذیری هنر نقاشی ایران از فرهنگ جامعه گورکانی هند، جامعه ارامنه و اروپای باختری در پی این روابط است. این مقاله سعی دارد که چگونگی این روابط و ابعادی از تأثیرات حاصل از آن را، بر نقاشی ایران، مورد بررسی قرار دهد. شایان ذکر است که، رویکرد این مقاله تاریخی است و نگاه تخصص- وارانه، به هنر نقاشی را دنبال نمی کند.

کلیدواژه ها

صفویه، تأثیرات خارجی، هنر نقاشی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.