بررسی میزان فلزات سنگین (روی، مس، سرب و کادمیوم) در رودخانه آبشینه همدان

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: مجله بهداشت و توسعه، دوره: 2، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JHD-2-4_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 460
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نسیبه یاری مقدم

کارشناس ارشد، گروه محیط زیست، دانشکده محیط زیست و انرژی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران، تهران، ایران

مهرداد چراغی

استادیار، گروه محیط زیست، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد همدان، همدان، ایران

امیرحسام حسنی

دانشیار، گروه محیط زیست، دانشکده محیط زیست و انرژی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران، تهران

امیرحسین جاوید

دانشیار، گروه محیط زیست، دانشکده محیط زیست و انرژی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران، تهران

چکیده

مقدمه: فلزات سنگین از طرق مختلف به منابع آب وارد شده و باعث ایجاد مخاطراتی از قبیل مسمومیت، سرطانزایی و غیرهدر بدن موجودات زنده می شوند. از آنجا که رودخانه آبشینه یکی از مهمترین رودخانه های تأمین کننده آب شرب شهرهمدان می باشد، این مطالعه با هدف بررسی میزان فلزات سنگین روی ، مس، سرب و کادمیوم در این رودخانه انجام گرفت.روش ها: این مطالعه از نوع مقطعی بوده و بر اساس اهمیت بهداشتی در مجموع 4 فلز سنگین روی، مرس، سررب و کادمیوممطابق روش ها استاندارد مورد آنالیز قرار گرفت. نمونه بردار به صورت چهار فصل (آذر و بهمن سال 90 و اردیبهشت ومرداد سا 91) از 7 ایستگاه انجام شد. در هر فصل 21 نمونه و در مجموع 4 فصل 84 نمونه در ظروف شیشه ای دربدار 1لیتر برداشت گردید. هضم نمونه ها به روش تبخیر انجام و غلظت فلزات سنگین توسط دستگاه ICP آپلاسمای جفت شوندهالقایی) اندازه گیر شد. آنالیز داده ها توسط نرم افزار SPSS نسخه 16 تحلیل و برای مقایسه میانگین چهار فلز سنگین بااستاندارد سازمان جهانی بهداشت از آزمون t تک نمونه ای در سطح اطمینان 95 درصد و آزمون ANOVA برای مقایسهمیانگین فلزات در بین ایستگاه ها نمونه گیر شده استفاده گردید.

کلیدواژه ها

همدان، رودخانه آبشینه، فلزات سنگین، آب شرب

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.