امکان سنجی کمینه سازی مواد زائدصنعتی در مجتمع پتروشیمی بندر امام مطالعه موردی: واحد های الفین و تفکیک مایعات گازی

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: اولین کنفرانس حمل و نقل مواد خطرناک و اثرات زیست محیطی آن
  • کد COI اختصاصی: HAZMAT01_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1369
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیما سیما

دانشجوی دکترای علوم محیط زیست ، مدرس دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز

نعمت اله جعفرزاده

دکترای مهندسی بهداشت محیط، واحد علوم و تحقیقات اهواز

مسعود منوری

دکترای علوم محیط زیست، واحد علوم و تحقیقات تهران

چکیده

در این پژوهش به شناسایی، طبقه بندی و امکان سنجی کمینه سازی مواد زائد صنعتی در واحد های الفین و تفکیک مایعات گازی به عنوان یکی از مهمترین واحدهای مجتمع پتروشیمی بندر امام پرداخته شده است. جهت نیل به اهداف پژوهش پس از شناخت فرایند تولید، ویژگی های کمی و کیفی و همچنین علل تولید مواد زائد در واحد ها مورد مطالعه قرار گرفت و چشمه های تولید مواد زائد شناسایی شدند. پس از شناسایی مواد زائد، کمیت این مواد تعیین گردید. بررسی ها حاکی از آن بوده که در واحد الفین و تفکیک مایعات گازی به ترتیب سالانه 11972000و 55560 کیلوگرم مواد زائد صنعتی تولید می گردد. سپس در واحد های مورد مطالعه اقدام به طبقه بندی مواد زائد بر اساس روش پیشنهادی سازمان ملل (یونپ) گردید. بر طبق طبقه بندی مذکور ، در واحد الفین 89/67% ودر واحد تفکیک مایعات گازی 17% مواد زائد خطرناک تشخیص داده شدند . مواد زائد خطرناک در واحد الفین شامل انواع کاتالیست ها، کک ، آزبست، بشکه های مستعمل، لجن CPI ، لجن پلیمری و انواع روغن های سوخته و مازاد و در واحد تفکیک مایعات گازی لجن ، روغن های سوخته و کربن فعال بوده است. پس از آن گزینه های موجود در خصوص کمینه سازی مواد زائد در واحد های مورد مطالعه بررسی شد و مشخص گردید که در واحد الفین 91% و در واحد تفکیک مایعات گازی70% زائدات خطرناک در قالب گزینه بازیافت و استفاده مجدد قرار می گیرند. بر همین اساس نیز در واحد الفین 8/94% مواد زائد خطرناک ودر واحد تفکیک مایعات گازی نیز30% مواد زائد در قالب گزینه کاهش زائدات در منبع تولید قرار می گیرند.

کلیدواژه ها

مواد زائد خطرناک - طبقه بندی یونپ- کمینه سازی- - صنعت پتروشیمی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.