بررسی اثر تغییر کاربری اراضی بر برخی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک مطالعه موردی:بندپی شرقی بابل- روستای صورت

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دومین کنگره سراسری در مسیر توسعه علوم کشاورزی و منابع طبیعی
  • کد COI اختصاصی: ICDAN02_054
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 849
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطره طالشیان جلودار

دانشجوی کارشناسی ارشد علوم خاک، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

مهدی قاجارسپانلو

دانشیار گروه علوم خاک، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

سیدمصطفی عمادی

استادیار گروه علوم خاک، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

چکیده

در این مطالعه اثر تغییر کاربری مرتع به زمین زراعی(ذرت علوفهای) و باغ مرکبات بر برخی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک در جنوب شهرستان بابل استان مازندران مطالعه شد. بدین منظور از هر کاربری از 2 عمق 20-0 و40-20 سانتی متر در4تکرار به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی نمونهبرداری و خصوصیات خاک اندازه گیری شد .نتایج نشان داد درصد میزان شن در کاربری باغ بیشترین مقدار بود که میتوان دلیل آن را آبیاری مکرر باغات مرکبات توسطباغداران دانست. بیشترین درصد پایداری خاکدانهها برای مرتع و باغ بود. همچنین تغییر کاربری موجب افزایش معنیدار واکنش-خاک به میزان 54/ 7 در کاربری زراعی نسبت به سایر کاربریها گردیده است که با توجه به آهکی بودن منطقه و اینکه آهک درعمقهای پایینی بیشتر است و همچنین به دلیل زیر و رو شدن بیش از حد خاک در کاربری زراعی، آهک به سطح خاک آمده ومنجر به افزایش واکنش خاک شده است. تغییر کاربری سبب تغییر در کربن آلی خاک میشود که بیشترین درصد کربن آلی به میزان 89/ 1 درصد در باغ و کمترین آن به میزان 48 / 0 درصد در کاربری زراعی مشاهده شد . همچنین بیشترین میزان هد ایت الکتریکی مربوط به کاربری باغ بوده که علت افزایش کربن آلی و هدایت الکتریکی را می توان استفاده از کودهای دامی درکاربری باغ دانست.

کلیدواژه ها

بابل، باغ، تغییر کاربری اراضی، خصوصیات فیزیکوشیمیایی خاک، زمین زراعی، مرتع

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.