مقایسه توان کاهش آلودگی کربنی سه پوشش درختی، بوته ای و علفی در مناطق شهری با استفاده از روش ترسیب کربن خاک (مطالعه موردی : شهر شیراز)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: اولین کنفرانس علمی پژوهشی عمران، معماری و محیط زیست پایدار
  • کد COI اختصاصی: CACONF01_049
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 581
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا همتی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی منابع طبیعی، آلودگی محیط زیست دانشگاه آزاد اسلامی واحد آباده

شیوا یوسفی

دانش آموخته کارشناسی ارشد مدیریت مناطق بیابانی دانشگاه شیراز

سید فخرالدین افضلی

استادیار بخش مهندسی منابع طبیعی و محیط زیست دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز

چکیده

تغییرات اقلیمی یکی از پدیدهایی است که تحت تأثیر دی اکسید کربن و سایر گازهای گلخانه ای به وجود می آید. در کلان شهرها با توجه به حجم عظیمی از فعالیت های صنعتی و ماشین آلات میزان آلودگی های کربنی تا حد زیادی افزایش می یابد. ذخیره کربن در خاک یکی از راه های به دام انداختن کربن اتمسفری و کاهش آلودگی در شهرها می باشد. این پژوهش با هدف بررسی توان کاهش آلودگی کربنی سه پوشش علفی، بوته ای و درختی با استفاده از روش ترسیب کربن در شهر شیراز انجام شد. به این منظور، در محدوده ای از غرب و جنوب شهر شیراز، در دو کاربری پارک و باغچه های منازل مسکونی، از گوشه ها و مرکز پلات های 2×2 مترمربع، نمونه هایی از خاک تحت پوشش های علفی، بوته ای و درختی از لایه های 10-0 سانتی متر و 50-10 سانتی متر برداشت و جمعاً 212 نمونه تهیه شد. از میان پارامترهای محاسبه شده، ترسیب کربن در عمق 50-10 سانتی متر که تحت پوشش درختی بود در مقایسه با عمق 10-0 سانتی متری که تحت پوشش علفی و بوته ای است میزان قابل توجهی را نشان داد. به رغم اینکه اختلاف درصد کربن آلی در خاک تحت پوشش علفی و بوته ای در عمق 10-0 سانتی متر نسبت به عمق 50-10 سانتی متر معنادار بود، اما به منظور ذخیره سازی کربن در خاک و کاهش کربن اتمسفری، پوشش درختی میزان کربن بالاتری را در عمق پایین تر خاک ذخیره می کند.

کلیدواژه ها

گازهای گلخانه ای، ترسیب کربن، کربن اتمسفری، تغییرات اقلیمی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.