نظریه های ساخت شهرهای اسلامی و ساختار شهرهای ایرانی پس از ظهور اسلام

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: اولین همایش سراسری مباحث کلیدی در مهندسی عمران ، معماری و شهرسازی ایران
  • کد COI اختصاصی: NCCAC01_072
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1952
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زینب کرکه آبادی

استادیار جغرافیا و برنامه ریزی شهری،دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان

محمد شعبانی

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان معاون شهرسازی و معماری منطقه 9

مریم غلامی

کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرری کارشناس طرح تفصیلی شهرداری منطقه 9 شهرداری تهران

چکیده

شهر و شهرنشینی، امروزه از مهمترین موضوعات اجتماعی است که میتواند عناصر فرهنگی و کلیه فرایندهای ناشی از تاثیر انسان و محیط پیرامون او را دستخوش تغییر و تحول قرار دهد. تحقیقات انجام شده در مورد شهرهای اسلامی، تاحدود زیادی متاثر از چارچوب مفاهیم و قوانین اجتماعی، سیاسی و اقتصادی حاکم بر شهرهای غربی و مطابق با موازین و معیارهای مطالعه شهرهای غربی صورت پذیرفته است و محور اصلی مطالعات آنها مبتنی بر مقایسه شهرهای اسلامی با شهرهای اروپایی بوده است،. هدف از تدوین این مقاله، مرور و بررسی نظریه ها و تحلیل های انجام شده در خصوص شهرهای قلمرو فرهنگ اسلامی و مقایسه آن با شهر های غربی و بررسی سبک های شهرسازی در دوران اسلامی در ایران می باشد. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی است و با روش های اسنادی و کتابخانه ای اطلاعات مورد نیاز جمع آوری شده است. در نهایت نتیجه گرفته شده که در شهرهای اسلامی-ایرانی، تفکر حاکمان زمانه و ایدئولوژی ناشی از آن عوامل مهمی در ایجاد ساختار کالبدی این گونه شهرها بوده است. اگر در دوران جدید روند تفکرات مدرن و مدرن شدن اثرات ملی، کم رنگ تر نموده، ولی هنوز عامل مهم در این زمینه محسوب می شود.

کلیدواژه ها

شهر، شهر اسلامی، شهر غربی، سبکهای شهرسازی درایران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.