شبیه سازی جریان رودخانه با استفاده از مدل WetSpa حوزه ی آبخیز خیاوچای مشکین شهر

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: یازدهمین همایش ملی علوم و مهندسی آبخیزداری ایران
  • کد COI اختصاصی: WATERSHED11_072
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 629
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم باقری اردبیلیان

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته ی آبخیزداری دانشگاه محقق اردبیلی

اباذر اسمعلی عوری

دانشیار گروه مهندسی مرتع و آبخیزداری دانشگاه محقق اردبیلی

موسی عابدینی

دانشیار گروه جغرافیا دانشگاه محقق اردبیلی

اسماعیل گلی کلانپا

استادیار گروه خاک دانشگاه محقق اردبیلی

چکیده

با توجه به اهمیت رواناب و رسوب تولید شده در مدیریت جامع حوزه های آبخیز، در این پژوهش، مدل هیدروزیکی توزیعی WetSpa به منظور برآورد رواناب حوزه ی آبخیز خیاوچای مشکین شهر مورد استفاده قرار گرفت. برای این منظور، ابتدا نقشه های مدل رقومی ارتفاع، کاربری اراضی و بافت خاک منطقه ی مورد مطالعه تهیه شدند. همچنین سری های روزانه ی بارندگی، دما، تبخیر و تعرق پتانسیل، دبی و رسوب از سازمان آب منطقه ای و هواشناسی استان اردبیل به دست آمدن. سپس داده اهی سال آبی 2007 تا 2010 برای کالیبراسیون و 2010 تا 2013 برای اعتبار سنجی مدل WetSpa درنظر گرفته شدند. بر اساس نتایج، مدل WetSpa دبی جریان های پائین را به خصوص در مرحله ی اعتبار سنجی با ضریب تنش- ساتکلیف 0/16، 0/11 و 3/55- نسبت به دبی جریان های بالا با ضریب نش - ساتکلیف 0/019-، 0/03 و 1361/66-، بهتر برآورد کرد. ولی در کلف نتایج این مدل برای شبیه سازی رواناب غیر قابل قبول بوده است. این امر می تواند ناشی از استفاده از داده های روزانه ی دبی به جای داده های ساعتی باشد. نتایج آنالیز حساسیت پارامترهای مدل WetSpa، نشان می دهد که پارامترهای ضریب افت آب زیرزمینی (Kg) و فاکتور تصحیح تبخیر و تعرق (Kep) به ترتیب با رتبه های 1 و 2 به عنوان حساس ترین پارامترهای عمومی و پارامترهای حداکثر ذخیره ی آب زیرزمینی (Gmax) و ذخیره ی اب زیرزمینی اولیه (G0) به ترتیب با رتبه های 11 و 10، به عنوان پارامترهایی با کمترین حساسیت در واسنجی و عملکرد مدل در منطقه ی مورد مطالعه هستند.

کلیدواژه ها

مدل های فیزیکی، شبیه سازی، فرایندهای هیدرولوژیکی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.