توسعه‌ی پایدار فرهنگ زیست محیطی از دیدگاه اسلام

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: اولین کنفرانس مهندسی برنامه ریزی و مدیریت سیستم های محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: ESPME01_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1085
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمیدرضا پورخباز

دانشجوی دکتری دانشگاه تهران و عضو هیئت علمی دانشگاه شهید چمران اهواز

محمدجواد امیری

دانشجوی دکتری دانشگاه تربیت مدرس

علی رضا پورخباز

عضو هیئت علمی دانشگاه بیرجند

سعیده جوانمردی

کارشناسی محیط زیست دانشگاه شهید چمران اهواز

چکیده

از آنجا که در دهه‌ی اخیر توسعه‌ی اقتصادی با تخریب محیط زیست همراه شده، اقتصاددانان برای جبران این کاستی ایده‌ی توسعه‌ی پایدار را عنوان کرده‌اند. مطلب قابل توجه در توسعه‌ی پایدار این است که امکان تداوم توسعه به گونه‌ای است که تخریب و آلودگی محیط زیست به حداقل رسیده و منابع تجدید ناپذیر با حداکثر کارآیی مورد استفاده قرار گیرند. مطالعه‌ی دستورالعمل‌های اسلامی این حقیقت را آشکار می‌سازد که اسلام و آموزه‌های دینی توجه بسیار زیادی به حفظ محیط زیست، تولید و مصرف پایدار و در بهترین معنی آن توسعه‌ی پایدار داشته است. به زبان ساده در صورت محقق شدن دستورهای اسلام، محیط زیست به صورت مناسب حفظ می‌شود. با تأمل در تعالیم اسلامی، به راحتی می‌توان آموزه‌هایی را یافت که بیانگر دیدگاه کلی اسلام درباره‌ی چگونگی استفاده از منابع طبیعی با توجه به پیامدهای زیست محیطی آنها است. در این تحقیق از اسناد و کتب کتابخانه ای استفاده شده و با تحقیق کیفی و مراجعه به متخصصان و عالمان حوزه های دینی، اطلاعات مورد نیاز جمع آوری و پس از تجزیه و تحلیل، پیشنهاداتی در قالب نتیجه گیری ارائه شده است. گام های پیشنهادی برای رسیدن به این هدف عبارتند از: رعایت تعادل در سیاست گذاری ها، بها دادن به انسان، تأکید بر آگاه سازی افراد و تجدید نظر عمیق در تعهدات و مسئولیت پذیری مشترک.

کلیدواژه ها

توسعه‌ی پایدار ، فرهنگ محیط زیست، تعالیم اسلامی، تولید و مصرف

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.